ГоловнаПолітика

Україна назвала свої умови для введення миротворчої місії

Київ вимагає виведення окупаційних військ та відсутності росіян серед миротворців.

Україна назвала свої умови для введення миротворчої місії
Фото: ООН/Марко Дормино

Міністерство закордонних справ назвало вимоги, дотримання яких необхідно для введення миротворчої місії на Донбас. Вони включають виведення окупаційних військ із Донбасу та відсутність російського персоналу в складі місії.

Про це йдеться в  коментарі МЗС  щодо сьогоднішньої заяви президента Росії Володимира Путіна.

"Будь-яка міжнародна миротворча присутність має запроваджуватися за згодою та після вичерпних консультацій з українською стороною, передбачати виведення всіх окупаційних військ та найманців, а також їхньої зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону для запобігання потраплянню російських військових, зброї, техніки і найманців на територію України. У разі прийняття рішення про запровадження операції з підтримання миру (ОПМ), не може бути й мови про присутність військового чи іншого персоналу сторони-агресора на території України під виглядом миротворців, оскільки це суперечитиме базовим принципам миротворчої діяльності ООН. Рівною мірою не може йтися про отримання згоди на проведення ОПМ від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку РФ", - повідомляється на сайті МЗС.

На думку МЗС, пропозиція Путіна розмістити миротворців тільки на лінії зіткнення спотворює саму ідею введення миротворчої операції і не буде служити досягненню головної мети - встановлення стійкого миру й відновлення територіальної цілісності України.

Проте Україна готова обговорювати це питання, і постійному представництву України при ООН дано доручення провести консультації з делегаціями Радбезу ООН.

МЗС наголошує також, що неухильне дотримання російською стороною режиму припинення вогню, оголошеного наприкінці серпня, має створити сприятливий грунт для початку діалогу з метою розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Нагадаємо, що Україна вже два роки просить увести миротворців на Донбас.

У вересні Порошенко має намір знову порушити це питання на сесії Генеральної асамблеї ООН. Україна готова на три варіанти введення миротворців: у вигляді поліцейської місії ОБСЄ, місії ООН і європейської поліцейської місії. Місія має перебувати на всій окупованій території Донецької та Луганської областей, у так званій "сірій зоні" і на українсько-російському кордоні.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram