ГоловнаПолітика

Горбатюк: кримінальна відповідальність політикам за поїздки в Росію поки що не загрожує

"Неможливо вводити відповідальність, поки немає юридичного визначення країни-агресора".

Горбатюк: кримінальна відповідальність політикам за поїздки в Росію поки що не загрожує
Фото: Макс Требухов

Керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що кримінальна відповідальність політикам за поїздки в Росію поки що не загрожує.

Про це він сказав в ефірі 112 каналу, коментуючи пропозицію голови Служби безпеки Василя Грицака. Той напередодні заявив, що виступає за введення законодавчої заборони і кримінальної відповідальності за відвідування країни-агресора депутатами, політиками і громадськими діячами.

"Неможливо вводити відповідальність, поки немає юридичного визначення країни-агресора і наділення статусом, зокрема, Російської Федерації чи іншої країни, якщо ми хочемо ввести відповідальність за поїздки туди", - сказав на це Горбатюк.

Водночас, на його думку, чиновникам і правоохоронцям можна заборонити поїздки в Росію звичайними внутрішніми розпорядженнями керівників відомств. "Якщо поїздка була здійснена без згоди керівництва, то притягати за це до дисциплінарної відповідальності, в тому числі звільнення. Таким чином, контроль можливий", - пояснив він.

Нагадаємо, що Україна з 2018 року вводить біометричний контроль на кордоні з Росією. Процедура в'їзду в Україну буде такою: іноземець повинен попередньо повідомити про намір в'їхати в Україну, на кордоні буде відбуватися фіксація даних біометричного паспорта (або зняття біометричних даних), а після приїзду він повинен буде відзначитися в місці перебування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram