ГоловнаПолітика

За місяць ДМС ухвалила понад 1400 рішень про примусове повернення іноземців

Підстави для перебування Давида Саакашвілі в Україні минули ще у квітні.

За місяць ДМС ухвалила понад 1400 рішень про примусове повернення іноземців

Державна міграційна служба України тільки в серпні ухвалила понад 1400 рішень про примусове повернення іноземців.

"Тільки протягом серпня 2017 року Україна виявила і притягнула до адміністративної відповідальності майже 3,5 тис. порушників міграційного законодавства, винесено близько 1400 рішень про примусове повернення, при цьому у 280 випадках прийнято рішення про заборону в'їзду на територію України", - повідомляють на сторінці ДМС у фейсбуці.

У Міграційній службі підкреслюють, що, відповідно до вимог українського законодавства, іноземці та особи без громадянства перебувають на території України виключно на підставах, визначених законом. Таке саме законодавство діє в більшості країн світу, в тому числі в усіх країнах ЄС.

"У разі виявлення іноземця або особи без громадянства, які не мають підстав для перебування в Україні або термін дії таких підстав минув, такі особи підлягають притягненню до адміністративної відповідальності за статтею 203 КУпАП, при цьому щодо них виноситься рішення про примусове повернення. У разі невиконання такого рішення матеріали направляють до суду для винесення рішення про примусове видворення", - пояснюють у ДМС.

Раніше сьогодні колишній голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі повідомив про затримання в Києві свого брата Давида. Пізніше Давида Саакашвілі відпустили з Печерського районного відділу Державної міграційної служби. У поліції заявили, що доставили брата Саакашвілі в Міграційну службу для того, щоб він покинув територію України, оскільки його дозвіл на проживання було анульовано.

У ДМС відзначили, що підстави для перебування Давида Саакашвілі в Україні минули ще у квітні 2017 року. При цьому інформацію про законне скасування дозволу на працевлаштування та посвідки на проживання Давида Саакашвілі поширив 16 квітня в соцмережах його брат Михайло. Відразу після скасування підстав для перебування в Україні ця особа зобов'язана була покинути територію України, однак цього зроблено не було, що "є проявом неповаги і порушенням українського законодавства".

"2 вересня порушника виявили працівники Нацполіції і доставили в підрозділ міграційної служби. Після з'ясування всіх обставин перебування особи на території України та надання їм пояснень працівники міграційної служби правомірно винесли рішення про примусове повернення. Відповідно до закону, порушник повинен покинути територію України, тобто виїхати в будь-яку країну світу. В іншому разі його за рішенням суду можуть примусово виселити в країну громадянської належності", - пояснили в Міграційній службі.

Нагадаємо, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Колишній губернатор у той момент перебував у США.

Саакашвілі заявив про намір у суді оскаржити втрату українського громадянства. У серпні він повідомив, що 10 вересня має намір повернутися в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram