ГоловнаПолітика

СММ ОБСЄ констатувала провал шкільного перемир'я на Донбасі

Александр Хуг звинуватив сторони в небажанні дотримуватися режиму припинення вогню.

СММ ОБСЄ констатувала провал шкільного перемир'я на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує, що інтенсивність обстрілів на Донбасі не дозволяє говорити про дотримання сторонами так званого шкільного перемир'я, оголошеного 25 серпня.

Як повідомив на брифінгу перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг, у першу добу перемир'я кількість порушень знизилася більш ніж наполовину порівняно з попереднім днем - із 654 до трохи більш ніж 300, передає УНН.

Наступного дня, в суботу, 26 серпня, число обстрілів упало до 47. За словами Хуга, така пауза свідчить про те, що сторони можуть припинити обстріли, якщо захочуть.

Однак з неділі кількість порушень режиму припинення вогню, зафіксованих СММ, знову почала зростати. У неділю було зафіксовано 151 порушення, в понеділок - 173, у вівторок - 431, в середу - 186.

"Заяви на весь світ про відновлення зобов'язань з дотримання режиму припинення вогню повинні супроводжуватися відповідними діями", - поскаржився Хуг.

Нагадаємо, 22 серпня лідери "нормандської четвірки" - президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Росії Володимир Путін і президент України Петро Порошенко - підтримали рішення про "шкільне" перемир'я на Донбасі, починаючи з 25 серпня. Наступного дня Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на сході України домовилася про припинення вогню на Донбасі. Перемир'я приурочене до початку нового навчального року.

28 серпня канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон зажадали від президента України Петра Порошенка та президента РФ Володимира Путіна виконати взяті на себе зобов'язання про припинення вогню на сході України. Лідери Німеччини і Франції заявили, що ситуація на Донбасі істотно не поліпшилася після набуття чинності домовленості про новий перемир'я.

У відповідь Порошенко заявив, що заклик адресований насамперед Путіну.

25 серпня, першого дня нового перемир'я, було поранено трьох військових. 26-31 серпня сили АТО втрат не зазнали.

Контактна група 31 серпня провела відеоконференцію, протягом якої українська сторона закликала зробити все для того, щоб з 1 вересня режим припинення вогню дотримувався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram