ГоловнаПолітика

Нацгвардійці складатимуть присягу на місці теракту біля Ради

На стіні будівлі парламенту відкрили пам'ятну дошку на честь загиблих.

Нацгвардійці складатимуть присягу на місці теракту біля Ради
Архив

Бійці Національної гвардії України складатимуть присягу на площі Конституції біля будівлі Верховної Ради, де два роки тому вибухнула граната.

У четвер на площі пройшли пам'ятні заходи за загиблими 2015 року бійцями Нацгвардії, передає "Інтерфакс-Україна".

На стіні будівлі парламенту біля місця, де загинули чотири правоохоронці, відкрили пам'ятну дошку, її освятили священики УПЦ КП, вони також відправили панахиду за загиблими. У заході взяли участь голова Верховної Ради Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, командувач Національною гвардією Юрій Аллер, нацгвардійці, родичі загиблих.

Фото: twitter.com/AvakovArsen

"Ми прийняли рішення... що це буде правильно і чесно, щоб надалі присягу нацгвардійці складали тут, на цьому місці, на площі перед Верховною Радою", - заявив Аваков.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада в першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади.

Після цього під будівлею парламенту почалися сутички за участю поліції і мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроект. У результаті сутичок і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців, постраждали більш ніж 130 правоохоронців.

Одним з організаторів мітингу виступила "Свобода", а гранату кинув близький до партії боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Його затримали гарячим слідом. Пізніше затримали його друга, бійця добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергія Крайняка. За версією прокуратури, Крайняк запалив димову шашку, щоб допомогти Гуменюку здійснити вибух під парламентом і втекти. Гуменюка та Крайняка звинуватили в тероризмі.

Через рік Рада прийняла постанову про увічнення пам'яті бійців Нацгвардії, які загинули 31 серпня 2015 року біля стін парламенту, якою, зокрема, було передбачено створення пам'ятної дошки з іменами загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram