ГоловнаПолітика

Слідство не встановило провини "Свободи" в теракті біля Ради

Появу Тягнибока у військовій частині, в якій служив Гуменюк, визнано збігом.

Слідство не встановило провини "Свободи" в теракті біля Ради

Слідство не встановило організаторів теракту біля будівлі Верховної Ради 31 серпня 2015 року, внаслідок чого загинули чотири бійці Національної гвардії України, заявив радник міністра внутрішніх справ нардеп Антон Геращенко.

"На жаль, не вдалося слідству встановити, хто напоумив цих хлопців. Вони відмовилися від дачі свідчень, відмовилися від того, щоб дати полегкість своїй душі", - подає слова Геращенка "Інтерфакс-Україна".

Він додав, що слідство вивчало причетність керівництва партії "Свобода" до організації терористичного акту. "Але це не підтвердилося. Хоча за кілька днів до цих подій Олег Тягнибок був у військовій частині, в якій служив молодий чоловік, який кинув гранату, проте це виявилося збігом", - розповів Геращенко.

Нардеп нагадав, що є дві кримінальні справи за тими подіями. У рамках першої судять двох чоловіків, один з яких кинув гранату, а другий його прикривав. Вирок очікується в жовтні, максимум у листопаді, заявив Геращенко.

Друге кримінальне провадження розслідують за статтею "Масові заворушення", фігурантами справи є більш ніж 10 осіб, у тому числі кілька колишніх народних депутатів від партії "Свобода", яким інкримінували насильство щодо правоохоронців.

"Тягнибок, на відміну від інших своїх соратників, був розумнішим - не висловлював прямо заяв про необхідність рвати лаву поліцейських, нападати на них, але були інші особи з його партії, які закликали до цього", - нагадав Геращенко.

Нагадаємо, після вибуху гранати біля Ради міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: "Я безпосередньо звинувачую Олега Тягнибока... Він привів бандитів, які вбивали й калічили наших солдатів". Тягнибок подав позов на Авакова за ці слова, і суд зобов'язав міністра виступити зі спростуванням.

31 серпня 2015 року Верховна Рада в першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади. Після цього під будівлею парламенту почалися сутички за участю поліції і мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроект. У результаті сутичок і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців, постраждали більш ніж 130 правоохоронців.

Одним з організаторів мітингу виступила "Свобода", а гранату кинув близький до партії боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Його затримали гарячим слідом. Пізніше затримали його друга, бійця добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергія Крайняка. За версією прокуратури, Крайняк запалив димову шашку, щоб допомогти Гуменюку здійснити вибух під парламентом і втекти. Гуменюка та Крайняка звинуватили в тероризмі.

"Свобода" повідомляла, що обвинувальні акти в цій справі вручено заступнику голови партії, керівнику фракції "Свобода" в Київраді Юрієві Сиротюку, керівнику Київської облорганізації партії, керівнику фракції в Київській облраді Ігореві Сабію, депутату Кіровоградської обласної ради від "Свободи" Максимові Дескату, депутату Хмельницької обласної ради від "Свободи" Вікторові Бурлику, депутату Броварської міської ради від "Свободи" Сергієві Бойку, керівнику Харківської облорганізації "Свободи" Ігореві Швайці, члену політради ВО "Свобода" Едуардові Леонову, неповнолітньому волонтеру Олексію Логвину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram