ГоловнаПолітика

Україна звернулася до Єврокомісії за роз'ясненнями після скандальної заяви Юнкера

Слова голови ЄК були використані в російських ЗМІ з метою дискредитації України.

Україна звернулася до Єврокомісії за роз'ясненнями після скандальної заяви Юнкера
Фото: EPA/UPG

Посол України в Європейському Союзі Микола Точицький висловив Європейській комісії стурбованість у зв'язку з висловлюваннями президента ЄК Жана-Клода Юнкера на адресу України, які не відповідають дійсності і були використані російськими ЗМІ для дискредитації України напередодні набуття чинності Угоди про асоціацію.

Про це він повідомив, коментуючи висловлювання Юнкера про те, що нібито президент України Петро Порошенко говорив, що Україна вже в ЄС і НАТО, повідомляє УНІАН.

"Я офіційно звернувся до Європейської комісії за роз'ясненнями з приводу недавніх висловлювань президента Жана-Клода Юнкера під час щорічної конференції послів у Брюсселі. Я також привернув увагу до фактичних слів президента України Порошенка, який, виступаючи з нагоди 26-ї річниці Незалежності України, наголосив на незмінності стратегічного курсу України на інтеграцію в європейські і євроатлантичні структури. Нібито сказане (президентом) про те, що Україна вже в ЄС і НАТО, не відповідає дійсності. Тому своїм колегам в Єврокомісії я висловив стурбованість, тому що слова президента ЄК були широко використані в першу чергу для пропаганди в російських ЗМІ з метою дискредитації України і нашого євроінтеграційного курсу", - сказав Точицький.

На думку посла, такі висловлювання напередодні набуття чинності Угоди про асоціацію "підривають і рівень нашої довіри, і наш серйозний рівень співпраці". Разом з тим, український дипломат констатував, що Євросоюз надає "масштабну політичну і фінансову підтримку протидії агресії РФ, відзначає реформи, які здійснює Україна".

29 серпня на конференції послів ЄС Юнкер нагадав, що Україна сьогодні не є членом Європейського Союзу і НАТО. "У світі зараз тривають 60 воєн, жодної немає в Європі, не рахуючи України, яка не в ЄС. Я бачу, що мій друг Порошенко сказав кілька днів тому, що Україна є Європейським Союзом і НАТО, але зараз це не те і не інше. Я думаю, що ми повинні це мати на увазі", - сказав Юнкер.

Нагадаємо, 24 серпня під час виступу на військовому параді з нагоди 26-ї річниці Незалежності України Порошенко заявив, що дорога в України одна - широкий євроатлантичний автобан, що веде до членства в Європейському Союзі та НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram