ГоловнаПолітика

Порошенко і Меттіс обговорили постачання оборонного озброєння Україні

Голова Пентагону заявив, що це може спровокувати тільки агресора.

Порошенко і Меттіс обговорили постачання оборонного озброєння Україні
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко і міністр оборони США Джеймс Меттіс 24 серпня провели переговори в Києві. На них, зокрема, обговорювалося питання посилення обороноздатності України.

Про це повідомив Порошенко під час підходу до журналістів.

"Ми продовжили обговорювати питання про оборонну допомогу Україні, про посилення наявного рівня військового співробітництва. Я висловив подяку нашим партнерам в першу чергу через ефективну військову допомогу, яка була у нас з перших хвилин агресії. Ми дуже задоволені співпрацею в підготовці українських фахівців, допомогою радників у реформуванні сектора безпеки і оборони. Ми домовилися про розширення цієї співпраці, переведення її на оперативний рівень", - заявив Порошенко.

Президент сказав, що не хотів би коментувати конкретні домовленості з приводу постачання летального озброєння.

"Ми дійсно ще під час мого візиту домовилися, що у нас буде дуже активний діалог з приводу забезпечення оборонних можливостей України. Це стосується не тільки і не стільки постачання летального озброєння, а й забезпечення і збільшення оборонних можливостей, включаючи і засоби радіоелектронної боротьби, засоби, які підвищують ефективність дій наших збройних сил в оборонній сфері. І можу сказати, що обговорення цих питань до прийняття остаточного рішення вимагає тиші. Я сьогодні не хотів би коментувати ці питання, але можу сказати, що обговоренням і нашою дискусією я як президент України задоволений. Прогрес в цьому напрямку мене як президента задовольняє", - сказав він.

Меттіс своєю чергою повідомив, що після повернення до Вашингтона запропонує керівництву США конкретні проекти в цьому напрямку. Голова Пентагону зазначив також, що оборонна зброя може спровокувати тільки агресора, яким Україна не є.

Нагадаємо, в липні Тhe Wall Street Journal повідомив, що Пентагон розробив план надання зброї Україні і очікує схвалення Трампа. Україна давно намагалася отримати ПТРК "Джавелін", щоб ефективно боротися з броньованими машинами російського виробництва.

На початку серпня Міністерство оборони США направило в Білий дім пропозицію про надання нового пакету допомоги на суму 50 млн доларів, який передбачає відправлення в Україну протитанкових комплексів Javelin.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram