ГоловнаПолітика

Голова EUACI розкритикувала законопроект про антикорупційну палату

"Рівень незалежності цієї палати не був означений у законопроекті".

Голова EUACI розкритикувала законопроект про антикорупційну палату
Фото: Макс Требухов

Нинішня редакція законопроекту про антикорупційну палату ставить під сумнів її незалежність. Таку думку висловила голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі в інтерв'ю LB.ua.

За її словами, в підготовленому законопроекті не прописано, чи доведеться обирати нових суддів у цю палату, а на рівні апеляції обрання нових суддів узагалі не передбачається.

"Звичайно, створювати суд, або палату - це суверенне рішення держави. Але все залежить від того, як "палата" буде оформлена в законодавстві, що матиметься на увазі під цим. Поки що міжнародній спільноті було надано законопроект, який передбачав створення антикорупційної палати. Рівень незалежності цієї палати не був означений у законопроекті. Із викладеного виходило, що палата буде адміністративно цілком залежати від судової влади тієї чи іншої інстанції. Тому, за фактом виходить, що голова судової інстанції або адміністрації зможе впливати на антикорупційну палату. Також у законопроекті не було чітко прописано, чи потрібно обирати нових суддів в антикорупційну палату. А на стадії апеляції для антикорупційної палати узагалі не передбачався набір нових суддів", - сказала вона.

Ткешелашвілі підкреслила, що створення антикорупційного суду є необхідністю, і сказала, що ЄС очікує від української влади консолідації в цьому питанні.

"Головне очікування з боку ЄС - щоб Україна перейшла на стадію тематичних дискусій з приводу Антикорупційного суду. Наприклад, ми хотіли б, щоб спеціальна рада з питань судової реформи при Адміністрації президента створила робочий режим - щоб уже без символіки, без медіа-домагань, а по суті, тематично, експертно з усіх боків сіли разом і пройшлися по всіх питаннях, які стосуються Антикорупційного суду. Усвідомлено прийняли рішення", - зазначила керівник Антикорупційної ініціативи.

Нагадаємо, зараз справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Створити Антикорупційний суд неодноразово вимагали США і ЄС. Проти цього виступають Вища рада правосуддя і Генпрокуратура.

Генпрокурор Юрій Луценко запропонував не створювати Антикорупційний суд, а сформувати окрему Антикорупційну палату всередині нинішньої системи. Це, за його словами, прискорить процес.

Директор НАБУ Артем Ситник вважає, що пропозиція створити Антикорупційну палату замість окремого суду - це спроба обдурити міжнародних партнерів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram