ГоловнаПолітика

ГПУ виклала відео побиття арештантів в Одеському СІЗО

Проти керівництва ізолятора порушено три справи.

Генпрокуратура оприлюднила відеозапис побиття арештантів в Одеському слідчому ізоляторі після того, як один з них убив працівницю СІЗО.

Відео виклала у фейсбуці прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Кримінальне провадження, порушене за ч.2. ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень, яке супроводжувалося насильством), перекваліфіковано на ч.2 ст. 127 (катування) Кримінального кодексу. Винним загрожує до 10 років в'язниці.

При цьому обшуки і "наведення ладу" після вбивства проводили не в усіх камерах і навіть не в усіх корпусах, у деякі камери взагалі не заходили. За документами ж перевірка дотримання режимних вимог нібито була проведена всюди. У зв'язку із цим порушено ще одну справу - за фактом службової підробки.

Крім того, на стіні СІЗО виявився портрет Дзержинського. Це стало причиною порушення третьої справи - за ч. 2 ст. 436-1 КК України (розповсюдження представником влади комуністичної, нацистської символіки, пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів).

Нагадаємо, у четвер в'язень Одеського СІЗО убив і розчленував співробітницю слідчого ізолятора. Частини тіла жінки виявили інші співробітники установи. Убивцею виявився 39-річний заарештований, який перебував у СІЗО і раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за статтями 187 (розбій) і 115 (умисне вбивство).

Пізніше правоохоронці встановили, що підозрюваний останнім часом практично не з'являвся у своїй камері, а жив у подвір'ї, де містився свинарник. При цьому санкції суду на те, щоб в'язень понад дві години був поза камерою, немає. Також на подвір'ї були виявлені незареєстровані ніж і сокира, за допомогою яких злочинець убив і розчленував свою жертву.

У зв'язку з цими та іншими фактами на час розслідування від посади відсторонили начальника Одеського СІЗО В'ячеслава Коваля.

Пізніше омбудсмен Валерія Лутковська повідомила про побиття арештантів в Одеському СІЗО задля залякування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram