ГоловнаПолітика

Ціни на морський відпочинок в Україні зросли до 50%

Влітку 2017 року вартість відпочинку на українському узбережжі Азовського і Чорного морів значно перевищила максимальні позначки минулих сезонів. Рекордсменами в позитивній динаміці цін стали маловідомі курорти - такі як Приморський Посад та Степанівка Перша. Переможцями у номінації "найдорожчий морський курорт України" вже традиційно виявилися популярні Кирилівка і Затока.

Фото: kirillovka.ks.ua

Згідно з дослідженням динаміки цін на морських курортах України, проведеним незалежним медіа-проектом "Кирилівка.Укр", здорожчання торкнулося практично всіх вітчизняних рекреацій, але по-різному. Найзначніше зростання ціни - до 50%, відзначене в маловідомих регіонах з низьким рівнем розвитку інфраструктури, які в нинішньому сезоні були просто змушені зробити перерахунок цін на свої послуги з урахуванням підвищилися в 2016-2017 роках витрат на оплату праці персоналу і комунальних рахунків. До них можна віднести курорти в Приазовському районі Запорізької області - Приморськ, Приморський Посад та Степанівку Першу.

Для найзатребуваніших курортів звично з високим попитом на послуги, таких як Кирилівка на Азовському морі і Затока на Чорному, перерахунок собівартості відповідно до зростання мінімальної зарплати і нових тарифів відбувся без відстрочки, тому в 2017 році такого стрибка цін не було - тут відпочинок "набрав" відповідно до 25% і до 10%. Головною передумовою для підвищення прейскуранта традиційно стали апетити власників баз відпочинку і готелів, впевнених в явці туристів. Такі ж тенденції, плюс відсутність водоростей на узбережжі, спровокували переорієнтування турпотоку з Кирилівки та херсонського Приазов'я, в нинішньому сезоні були актуальні і для Бердянська, в рамках якого також відзначене порівняно невелике зростання цін на номери.

"Практично підсумовуючи літній сезон, можна констатувати, що в 2017 році загальне зниження платоспроможності українців не стало стримувальним чинником для зростання цін на вітчизняних морських курортах. Ця тенденція зрозуміла і економічно обґрунтована. В умовах, коли споживчий попит незначно знижується через погодні умови - що ми зазвичай спостерігаємо на прикладі Кирилівки на початку літа, а після вирівнюється і у високий сезон місцями перекриває актуальні пропозиції, утримувати, а тим паче - знижувати вартісну планку на догоду туристам готельєри навряд чи будуть. Так що прогнози цін на майбутній сезон, швидше за все, українців не потішать", - прокоментував стрибок цін головний редактор незалежного інформаційно-аналітичного проекту "Кирилівка.Укр", Євген Смельчаков.

Незважаючи на тенденцію до постійного здорожчання відпочинку на морі в Україні, він був і залишається безальтернативним для більшості вітчизняних туристів. Ситуація, коли планка цін на гідні номери у Приазов'ї і на морі за кордоном зрівнялася, канула в лету завдяки динамічній девальвації національної валюти і зростанню курсу долара і євро. Сьогодні вітчизняні курорти є практично монополістами у ніші бюджетного морського відпочинку, конкурентів яким немає ні в безвізовій Європі, ні в Туреччині та Єгипті. Так що влітку 2018 року головною дилемою для багатьох українців може стати Азовське море в реалі або онлайн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram