ГоловнаПолітика

Інтереси України і США зараз збігаються, але ситуація може змінитися, - Горбулін

"Україна може розраховувати на політичну підтримку США, але особливих ілюзій плекати не варто".

Інтереси України і США зараз збігаються, але ситуація може змінитися, - Горбулін
Владимир Горбулин
Фото: ipress.ua

Україна може розраховувати на політичну підтримку Сполучених Штатів Америки з новим керівництвом, однак особливих ілюзій плекати не варто, вважає директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента Володимир Горбулін.

Про це він розповів в інтерв'ю "Дзеркалу тижня", пише "Інтерфакс-Україна".

"Чи зможе "перезапустити" американську політику на українському напрямку Курт Волкер? Він справляє сильне враження. Те, що у нього є абсолютно чітке і реалістичне розуміння того, що відбувається в Україні, - очевидно. Те, що він знає, які кроки мають бути зроблені для вирішення ситуації, - теж. Однак нинішня політична реальність в США більше нагадує пісочницю грецької богині Еріди, ніж нетрадиційну модель з політикою "одного голосу". Зокрема в питаннях зовнішньої політики", - йдеться в статті Горбуліна.

На думку експерта, такі проблеми пов'язані з питанням надання Україні летального оборонного озброєння.

"І якщо Барак Обама займав чітку позицію "обіцяти подумати, але у жодному разі не давати", то зараз..., коли Трамп все ще в пошуку рішень (зокрема щодо української ситуації), коридор можливостей для надання такої допомоги істотно розширився. Але навіть якщо така допомога буде надана (що дійсно було б важливо для нас у військовому плані), основний результат був би радше політичний", - переконаний Горбулін.

Він також зазначив, що для України надання військової допомоги з боку США - "насамперед символ того, що США активно залучаються в українські справи, символ наповнення Хартії про стратегічне партнерство і знак європейським країнам, що час вже переходити до активних дій".

Водночас, вважає експерт, тема летального озброєння в Україні "нагадує магічне заклинання, що розглядається багатьма як якась панацея від усіх українських проблем", тоді як левова частка цих проблем в іншій площині - "ефективному управлінні сектором національної безпеки, боротьбі з корупцією, ефективних реформах і економічному зростанні".

Експерт закликає пам'ятати про важливий аспект відносин США та України, зазначивши, що зараз "національні інтереси України і зовнішньополітичні інтереси США збігаються".

"Однак це не означає, що вони будуть такими постійно, або що рішення, які будуть гарними для зовнішньої політики США, виявляться однаково гарними й для національних інтересів нашої країни", - наголосив Горбулін.

Аналізуючи ситуацію з новими санкціями США проти Росії, Горбулін зазначив, що вони "дуже серйозні і призведуть до поступового системного колапсу поточної російської економічної моделі".

Нагадаємо, в понеділок спецпредставник США з питань України Курт Волкер зустрінеться з помічником президента Росії Владиславом Сурковим у Мінську.

Раніше Держдеп США оголосив тендер на поставку нелетальної зброї в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram