ГоловнаПолітика

Кримського політв'язня Зейтуллаєва етапують в російський Башкортостан

Засудженого у справі "Хізб ут-Тахрір" українця засуджено до 15 років ув'язнення.

Кримськотатарського політв'язня Руслана Зейтуллаєва, засудженого у справі "Хізб ут-Тахрір", 18 серпня етапують до Республіки Башкортостан (РФ) для відбування покарання в колонії.

Про це повідомляє Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону.

"Засуджений під час російських репресій проти кримськотатарського народу в окупованій АР Крим політичний в'язень Руслан Зейтуллаєв став ще далі від Батьківщини. Українця етапують з м Ростов-на-Дону в одну з пенітенціарних установ Республіки Башкортостан", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь в діяльності терористичної організації). В кінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок стосовно трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

На початку квітня 2017 року Зейтуллаєв оголосив перше голодування з вимогою припинити переслідування кримських татар окупаційною владою Криму, допустити до нього українських консулів, передати його владі України.

У квітні російський суд засудив Руслана Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі. У липні Верховний суд РФ збільшив покарання Зейтуллаєву до 15 років ув'язнення.

Російська влада вважає кримського татарина організатором осередку "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в РФ. На території України організація не заборонялася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram