ГоловнаПолітика

Ryanair оголосила МАУ ворогом лоукостерів

Лоукостер назвав сміховинним позов української авіакомпанії.

Ryanair оголосила МАУ ворогом лоукостерів
Фото: EPA/UPG

Найбільший європейський лоукостер Ryanair (Ірландія) назвав необґрунтованими судові позови авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" з вимогою компенсувати їй втрачений прибуток і визнати незаконним меморандум Мінінфраструктури України з ірландською компанією.

"Ця сміховинна вимога МАУ свідчить про те, що вони не зупиняться ні перед чим, щоб перешкодити українським споживачам і відвідувачам користуватися такими самими недорогими повітряними перевезеннями, які Ryanair надає в 33 інших країнах. Замість того, щоб намагатися конкурувати з Ryanair, МАУ вдається до хибних і необґрунтованих юридичним погроз, щоб підтримати свою високу плату за польоти і неефективну модель", - наводяться в повідомленні компанії слова її комерційного директора Девіда О'Браєна, пише "Інтерфакс-Україна".

Ryanair вважає, що МАУ намагається заблокувати прихід недорогих авіакомпаній в Україну.

"І ми зберігаємо надію на те, що Україна якоїсь миті в майбутньому зможе повністю використовувати доступ до найширшої мережі маршрутів і низькі тарифи, які може запропонувати тільки Ryanair", - зазначив він.

Нагадаємо, Ryanair заявив про свій вихід на український ринок 15 березня. Лоукост планував почати польоти з "Борисполя" 6 вересня. 10 липня аеропорт "Бориспіль" відмовився враховувати низку вимог Ryanair, оцінивши можливі збитки від роботи авіакомпанії у 2 млрд грн на рік. Після цього Ryanair оголосив про скасування польотів в Україну. У ситуацію втрутився уряд, зараз переговори з Ryanair відновлено.

Наприкінці липня МАУ подала в Господарський суд Києва позов до Міністерства інфраструктури, в якому вимагає компенсувати їй 20 млн гривень. МАУ зазначає, що знизила ціни на свої квитки "для збереження пасажиропотоку" у зв'язку з тим, що лоукост Ryanair, який мав намір вийти на український ринок, почав продавати квитки на свої рейси. Тепер, коли Ryanair продаж квитків закрив, МАУ вимагає компенсувати втрачений прибуток. Крім того, МАУ позивається до аеропорту "Львів", вимагаючи скасувати контракт з Ryanair. Також подано позов до Міністерства інфраструктури з вимогою заборонити "дії з надання, сприяння в наданні, схиляння до надання переваг (знижок, пільг, інших переваг) авіакомпанії Ryanair, які будуть недоступними МАУ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram