ГоловнаПолітика

Порошенко запросив в Україну авторів статті про постачання ракетних двигунів у КНДР

Президент "вдячний" The New York Times за привернення уваги.

Президент Петро Порошенко доручив запросити авторів статті в газеті The New York Times про можливі постачання українських ракетних двигунів у КНДР.

"Вдячний редакції видання The New York Times за привернення у світі уваги до потенціалу ракетно-космічного комплексу України. Елегантний, хоча і не найвдаліший спосіб. Ракетних технологій ми не передаємо, а міжнародного режиму нерозповсюдження дотримуємося і підтримуємо - відповідально. Доручив запросити авторів статті відвідати Україну для зустрічей з українськими партнерами, які несправедливо потрапили під безпідставні підозри. Це був би правильний крок з боку поважного видання, що відповідально ставиться до довіри своєї читацької аудиторії", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, газета The New York Times з посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, ймовірно, з українського заводу "Південмаш", що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою. Джерелом цього аналізу названо ракетного експерта з Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

Аналітики, які досліджували фотографії нових ракетних двигунів КНДР, дійшли висновку, що їх джерелом є розробки, що використовувався для створення ракетного флоту Радянського Союзу. Ці двигуни були настільки потужними, що одна ракета могла перекинути 10 термоядерних боєголовок з континенту на континент. Такі двигуни були пов'язані лише з декількома заводами на території колишнього СРСР, в тому числі з "Південмашем". 

Однак "Південмаш" спростував публікацію The New York Times. Підприємство заявило, що ніколи раніше не мало і не має зараз ніякого стосунку до північнокорейських ракетних програм космічного або оборонного характеру. Ракети і ракетні комплекси військового призначення в роки незалежності "Південмашем" не випускалися і не випускаються.

Пізніше Майкл Еллеман заявив, що не вірить у причетність української влади до постачання ракетних двигунів Північній Кореї.

У середу Порошенко доручив перевірити дані з публікації газети The New York Times.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram