ГоловнаПолітика

НАБУ спростовує розголошення даних про Манафорта

Бюро виправдовується, що лише відповідало на запити ЗМІ.

НАБУ спростовує розголошення даних про Манафорта
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро України заявило, що повідомило про наявність у "чорній бухгалтерії" Партії регіонів прізвища Пола Манафорта у відповідь на запити ЗМІ.

"НАБУ і САП неодноразово заявляли, що жодного розслідування щодо Пола Манафорта не було. Ми підкреслюємо, що він - не підслідна нам особа. Усі коментарі про наявність імені Пола Манафорта в списках так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів надавалися виключно у відповідь на запити ЗМІ та з метою запобігти маніпуляціям", - повідомили в середу в прес-службі НАБУ, передає Інтерфакс-Україна.

16 серпня в прес-службі Генпрокуратури України зазначили, що розслідують у рамках відкритого кримінального провадження розголошення НАБУ матеріалів справи про "комірну книгу Партії регіонів", але про жодне втручання бюро у вибори президента США не йдеться.

15 серпня 2017 року інтернет-видання "Обозреватель", посилаючись на наявний у редакції документ, опублікувало новину із заголовком "ГПУ відкрила провадження щодо втручання НАБУ у вибори президента США: документ". За даними видання, кримінальне провадження №42017000000002470 відкрито за ч.2 ст.387 Кримінального кодексу України (Розголошення даних досудового слідства або дізнання), - "про втручання окремих посадових осіб Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у вибори президента США у 2016 році".

При цьому в оприлюдненій фотокопії частини документа наводиться фабула відкритого 2 серпня провадження: "Згідно зі зверненням народного депутата України Деркача А.Л. [позафракційного нардепа Андрія Деркача], посадові особи правоохоронних органів України здійснили розголошення даних досудового розслідування шляхом оприлюднення в засобах масової інформації фрагментів записів, зроблених на аркушах в "комірній книзі Партії регіонів" на ім'я голови передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Зазначені дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність, створюючи в суспільстві уявлення незаконного втручання у вибори президента Сполучених Штатів Америки".

У травні 2016 року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи "чорної бухгалтерії" ПР. Ці документи, за його словами, підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки українським чиновникам і політикам, а також Манафорту, який став пізніше керівником виборчої кампанії Трампа.

Пізніше в The New York Times вийшла стаття про роботу Манафорта в Україні, після чого він подав у відставку з посади керівника кампанії Трампа.

Наприкінці червня 2017 року НАБУ заявило, що воно і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не уповноважені розслідувати діяльність Манафорта як політичного консультанта Партії регіонів.

25 липня Трамп у твіттері зажадав розслідувати втручання України в президентську кампанію в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram