ГоловнаПолітика

МЗС висловило протест через політичні репресії РФ в окупованому Криму

За останній місяць ухвалено щонайменше 5 політично мотивованих вироків, 7 людей заарештовано або оштрафовано. 

МЗС висловило протест через політичні репресії РФ в окупованому Криму
Фото: sharij.net

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв'язку черговою хвилею політичних репресій і порушень прав людини з боку Кремля щодо громадян України в окупованому Криму.

"Російська окупаційна влада продовжує дискримінацію за національною та релігійною ознаками в окупованій Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, переслідуючи етнічних українців і кримських татар", - ідеться в заяві  МЗС.

Відзначається, що за останній місяць було ухвалено щонайменше 5 політично мотивованих вироків, пов'язаних із позбавленням волі, 7 осіб було заарештовано або оштрафовано. Тільки минулого тижня сталося не менш як  3 обшуки в будинках кримських татар.

"Апробовані практикою НКВД цинічні масові обшуки, а також серія затримань тих, хто виступив на підтримку арештованого за пікет 76-річного Сервера Караметова, є свідченням продовження зухвалого наступу кремлівського режиму проти всіх незгодних з окупацією", - заявляють у МЗС. 

У документі зазначено, що попри численні заклики України та міжнародної спільноти з вимогою негайно звільнити всіх незаконно утримуваних і засуджених українців, російське керівництво продовжує ганебну практику використання громадян України як заручників своєї агресивної політики проти української держави, висуваючи їм сфабриковані звинувачення.

У МЗС висловили стурбованість у зв'язку з погіршенням стану здоров'я незаконно засудженого на території Росії громадянина України Руслана Зейтуллаєва, який 27 липня на знак протесту почав чергове голодування у зв'язку з тим, що Верховний суд РФ збільшив йому покарання до 15 років позбавлення волі. У міністерстві вимагають від російської сторони невідкладно дозволити обстеження Руслана Зейтуллаєва українськими лікарями.

Україна вимагає від Російської Федерації негайно і без будь-яких додаткових умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити практику політичних переслідувань і репресій щодо наших співвітчизників.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram