ГоловнаПолітика

586 тисяч пенсіонерів Донбасу не отримують виплат від України

Для багатьох із них пенсії та соціальні виплати - це єдине джерело доходів.

586 тисяч пенсіонерів Донбасу не отримують виплат від України
Фото: www.ostro.org

Агентство ООН у справах біженців заявило, що понад півмільйона пенсіонерів, які проживають на Донбасі, втратили можливість отримувати українську пенсію.

"Майже 586 тис. пенсіонерів і людей похилого віку, які проживають у зоні конфлікту, втратили можливість отримувати пенсії через введення українським урядом нових процедур перевірки та ідентифікації. Це вплинуло на найбільш соціально вразливі групи населення, оскільки для багатьох з них пенсії і соціальні виплати - це єдиний джерело доходів. Люди, які проживають на непідконтрольній уряду території, повинні реєструватися в державних інстанціях як внутрішньо переміщені особи, щоб отримувати законно належні їм пенсії та соціальні виплати", - йдеться в прес-релізі.

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українські пенсії і соцвиплати. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану України територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" і "ЛНР" лише реєструється в Україні, але жити повертається назад.

Нагадаємо, що 2016 року Пенсійний фонд перерахував внутрішньо переміщеним особам пенсій на 11,5 млрд грн. Станом на 1 січня 2016 року пенсії виплачували 956 тисячам переселенців. Точних даних про чисельність пенсіонерів, які перебувають на непідконтрольній території, зокрема про померлих і тих, хто виїхав в інші країни, немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram