ГоловнаПолітика

Силовики ліквідували канал торгівлі людьми з України у Великобританію

Жертвами злочинців стали щонайменше 30 осіб.

Національна поліція спільно з Державною прикордонною службою та правоохоронцями Польщі та Литви ліквідували міжнародний канал торгівлі людьми. Як повідомляє прес-служба поліції, під виглядом легального працевлаштування українців переправляли до Великобританії, де вони були залучені до трудової експлуатації, отримуючи мізерну зарплату.

Під час проведення оперативних заходів у рамках кримінального провадження за ст. 149 КК України правоохоронці викрили діяльність злочинної групи, яка налічувала більш ніж 11 осіб. Серед них громадяни Польщі, Литви та України.

Фото: npu.gov.ua

Вони розробили схему, за якою вербували і переправляли українців через державний кордон до Великобританії. Постраждалих зазвичай використовували для роботи на фермерських господарствах і в як будівельників, різноробочих, домашніх робітниць, офіціантів тощо. Оперативники поліції встановили, що за такою схемою зловмисники переправили за кордон більш ніж 30 громадян України.

"Людей обманювали, користуючись їхнім прагненням допомогти своїм сім'ям. Їх фактично відправляли в рабство в інші країни", - заявив прес-секретар ДПСУ Олег Слободян.

Повернутися додому люди не могли, адже отримували занадто мало грошей і перебували на нелегальному становищі.

Правоохоронці провели шість санкціонованих обшуків за місцем проживання зловмисників, а також в їхніх автомобілях. Були знайдені чорнові записи, документи українців і телефонні записники з номерами спільників за кордоном і постраждалих. Окрім того, вилучено списки потенційних жертв, яких було понад 200 осіб.

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Зараз слідчі дії тривають, вирішується питання про створення спільної міжнародної слідчої групи, яка займатиметься проведенням досудового розслідування за цим фактом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram