ГоловнаПолітика

У ГПУ назвали умови пропуску Саакашвілі в Україну

Заступник генпрокурора попередив екс-главу Одеської ОДА про кримінальну відповідальність за нелегальний перетин кордону.

У ГПУ назвали умови пропуску Саакашвілі в Україну
Фото: Макс Требухов

Пропуск в Україну позбавленого громадянства екс-голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі можливий тільки після оформлення візи.

Про це заявив заступник генпрокурора Євген Єнін.

"Пропуск Саакашвілі (зараз особи без громадянства, якщо не підтвердиться інформація про наявність в нього паспорта третіх країн) в Україну можливий тільки після оформлення візи. Будь-які перформанси в оточенні активістів або нелегальний перетин кордону дають стовідсоткові правові підстави для притягнення його до адміністративної відповідальності, а осіб, що сприяють такому незаконному перетинанню кордону - до кримінальної відповідальності (і не кажіть потім, що не попереджали", - написав Єнін у Facebook.

Заступник генпрокурора зазначив, що "ненадання права на в'їзд Саакашвілі з метою особистої присутності під час судового засідання не може розглядатися як підстава для оскарження права на справедливий суд, оскільки право на в'їзд в іноземну державу не є правом, гарантованим Конвенцією".

"Позивач може захищати свої інтереси через захисника", - зазначив Єнін.

Як повідомлялося, прикордонникам доручили вилучити у Саакашвілі паспорт, якщо він спробує повернутися в Україну.

Нагадаємо, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Колишній губернатор тоді перебував у США. 4 серпня він прилетів до Польщі з українським паспортом. 8 серпня він опинився в Литві, а в четвер, 10 серпня, прибув з Литви в Угорщину.

Грузинського паспорта Саакашвілі був позбавлений наприкінці 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram