ГоловнаПолітика

Суд в Криму присудив активісту Караметову 10 діб адмінарешту за пікет на підтримку Чийгоза (оновлено)

Напередодні суд оштрафував кримського татарина на 10 тисяч рублів.

Суд в Криму присудив активісту Караметову 10 діб адмінарешту за пікет на підтримку Чийгоза (оновлено)
Фото: krymr.org

Підконтрольний РФ Залізничний суд Сімферополя 9 серпня присудив активісту Серверу Караметову 10 діб адміністративного арешту за "опір співробітникам поліції". Про це повідомляє Крым.Реалии.

Напередодні суд визнав Караметова винним у порушенні порядку проведення одиночних пікетів і оштрафував на 10 тисяч рублів (близько 4200 гривень).

Щодо літнього кримськотатарського активіста Сервера Караметова, затриманого 8 серпня в Сімферополі за одиночний пікет на підтримку Ахтема Чийгоза, склали два адміністративні протоколи.

Оновлення

Ельвіна Семедляєва, одна з юристів, що захищали Сервера Каратаєва в суді, в коментарі LB.ua заявила про те, що "справу зшито з очевидними порушеннями національного права".

"Особа, яка склала адмінпротокол, вносила правки до нього вже після вручення копії Серверу Караметову. В суді співробітник поліції підтвердила і більше того вказала, які саме вона внесла правки. На запитання захисту, якою нормою права передбачено внесення змін до протоколу вже після вручення його притягуваному до адмінвідповідальності, вона так і не змогла відповісти. Переглянувши відео з "камер відеоспостереження" (так вона назвала оперативну зйомку), протокол співробітник складала за своїм суб'єктивним сприйняттям і відчуттям", - роз'яснила Семедляєва.

Також юрист зазначила, що суд протягом усього допиту свідків із співробітників поліції наводив їх на відповіді. У зв'язку з цим судді було заявлено відвід, у якому остання прямо в залі суду постановила відмовити. За словами Семедляєвої, свідками у справі "виявилися" колишні співробітники поліції. Юрист заявила, що обидві постанови будуть оскаржені у вищій інстанції. Зазначимо, що у літнього татарина очевидні порушення координації руху, а також грижа, глаукома і остеохондроз.

Сервера Караметова затримують в анексованому Криму вже не вперше. Так, в День пам'яті жертв геноциду кримських татар 18 травня його затримали російські силовики після того, як він прийшов на площу в Сімферополі з кримськотатарським прапором і портретами своїх батьків, які стали жертвами депортації 1944 року. Через три години його відпустили після складання адмінпротоколу.

Нагадаємо, 7-9 серпня у Верховному суді Криму проходили дебати у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Чийгоз - головний фігурант найгучнішого і тривалого кримінального процесу на півострові. Його затримали за підозрою в "організації та участі в масових заворушеннях" 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгозу висунули ч. 1 ст. 212 КК РФ, йому загрожує позбавлення волі строком до 8 років.

Суд оголосить вирок у справі Чийгоза 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram