ГоловнаПолітика

Гречківський не хотів би, щоб його справу закрили через захворювання іншого підозрюваного

Іншому підозрюваному робили два медичні обстеження

Гречківський не хотів би, щоб його справу закрили через захворювання іншого підозрюваного
Фото: Макс Требухов

Член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський давно знайомий з іншим підозрюваним у справі про шахрайство - арбітражним керуючим Міністерства юстиції Олегом Шкляром. Про це Гречківський розповів в інтерв'ю LB.ua.

"Так. Я вчився з ним в одній групі в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого (раніше - Харківський юридичний інститут імені Дзержинського).

Річ у тому, що в 1990-му - за рік до закінчення інституту - він захворів. У нього виявили аденому гіпофіза. Йому двічі робили трепанацію черепа і видаляли уражену частину мозку. Через свою хворобу він не зміг працювати в міліції (хоча ми закінчили міліцейський факультет) і прокуратурі. До речі, він також не є адвокатом.

Зараз він живе в Житомирі. Мої батьки родом звідти. Ми дуже добре спілкувалися під час навчання в інституті. Згодом він мені дзвонив з проханням допомогти знайти йому доброго лікаря. Я йому часто допомагав, у тому числі матеріально", - сказав Гречківський.

На запитання про те, чи можуть закрити справу, враховуючи захворювання Шкляра, член ВРП відповів: "Я дуже не хотів би цього. Після закінчення ознайомлення з матеріалами справи слідчий має на вибір три варіанти: закрити справу (наприклад, через відсутність складу злочину), скласти обвинувальний акт і направити його до суду, а також направити в суд постанову про застосування заходів примусового лікування, в цьому випадку - до другого підозрюваного".

За словами Гречківського, 2005 року Шклярові діагностували зміни базальних відділів лобових часток мозку. "Наслідки таких змін доволі серйозні. Він кілька разів лікувався в психіатричному закладі. Підтвердженням цього є відповідні документи", - додав член ВРП.

"Коли його затримали, він попросив слідчих взяти з його автомобіля медичні препарати. І що зробили слідчі... Сказали написати назву ліків. Купили їх в аптеці. І запропонували Шкляру зачитати на камеру текст, написаний ними, і за це гарантували дати йому ліки", - заявив Гречківський і додав, що цей факт розслідуватимуть у рамках іншого кримінального провадження, оскільки Шкляр повідомив про цей факт нотаріусу. Як повідомив член ВРП, Шкляру робили два медичні обстеження: одне ініціював його адвокат, а інше - слідчий. Результати обох різні.

"За медичною експертизою, яку призначив слідчий, то у висновку експерта йдеться, що Олег Шкляр повністю здоровий. Ну хоч у космос його запускай! Зауваження стосуються тільки того, що в нього є адаптаційні розлади. Але нам відомо, що експерти довго вагалися, чи підписувати такий висновок... В цьому розбереться суд", - сказав Гречківський.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура підозрювала арбітражного керуючого Міністерства юстиції Олега Шкляра в імітації психічного захворювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram