ГоловнаПолітика

Колишній голова правління ЮСБ Банку заявив про переслідування

2 жовтня 2015 року НБУ зарахував банк до категорії неплатоспроможних.

Колишній голова правління ЮСБ Банку заявив про переслідування
Фото: unionstandard.bank

Екс-голова правління ПАТ "Юніон Стандард Банк" (ЮСБ Банк, Union Standard Bank, Київ) Євген Кандидатов заявляє про безпідставне кримінальне переслідування, спрямоване на його дискредитацію як свідка у кримінальній справі проти колишніх керівників банку, пише "Обозреватель".

Як повідомив адвокат Руслан Кириленко, який представляє інтереси Кандидатова, "група осіб, причетних до доведення до банкрутства ПАТ "Юніон Стандард Банк", за допомогою тиску на судові та правоохоронні органи розпочала інформаційну кампанію, метою якої є дискредитація колишнього голови правління банку".

За словами адвоката, ці особи на чолі з колишнім головним керуючим директором ЮСБ Банку Фрідріхом Поллаком і його радником Петром Деметером, "як фактичні винуватці заподіяння банку збитку в розмірі 400 млн грн, використовують всі доступні їм механізми, аж до корупційних, щоб перекласти свою провину на колишнього голову правління".

"Немає жодних доказів причетності екс-голови правління Кандидатова, крім показань самого Поллака, які і лягли в основу звинувачення. Суть звинувачення зводиться до безпідставного затвердження кредитів корпоративним клієнтам банку. Особливий інтерес у цьому викликає той факт, що департамент роботи з юридичними особами очолював сам Поллак і він був рівноправним членом кредитного комітету банку. Але на самостійне затвердження значних сум кредитів ніхто з правління не мав повноважень", - підкреслив Кириленко.

Адвокат стверджує, що Поллак, який від початку є основним фігурантом цього кримінального провадження, а також іншого провадження, порушеного за фактом привласнення 180 тис. дол., замовив кампанію для формування негативної громадської думки про Кандидатова, щоб таким чином налаштувати проти нього правоохоронні та судові органи.

"Останніми днями в рамках цієї кампанії низка ЗМІ опублікували матеріали, які дискредитують Кандидатова, називаючи його фактичним винуватцем розтрати коштів, не дочекавшись не тільки судового рішення, але навіть завершення досудового розслідування. Такі дії можна пояснити тим, що Кандидатов і кілька інших осіб є ключовими свідками в кримінальних справах щодо Поллака і Деметера. Також відомо, що найближчим часом з боку вищевказаних осіб будуть нові дії, покликані натиснути на свідків у справах Поллака й Деметера: замовні акції протесту, які дискредитують матеріали про Кандидатова і інших співробітників банку. Можливі незаконні висунення підозр органами слідства", - повідомив представник Кандидатова.

Адвокат звернув увагу, що під час обрання запобіжного заходу для Кандидатова Печерський районний суд м. Києва уважно вивчив обставини, викладені вище, і відмовив у задоволенні клопотання про взяття під варту.

"Команда адвокатів Кандидатова готова до протидії незаконному тиску на їхнього підзахисного, а також на інших свідків у справі. Крім того, на стадії підготовки є позов про спростування неправдивої інформації, вже розміщеної в ЗМІ. І готується до проведення прес-конференція з метою надання суспільству об'єктивної інформації про обставини "розслідування "кримінального провадження", - зазначив він.

Нагадаємо, що ПАТ "Юніон Стандард Банк" заснували 1994 року. Станом на 1 липня 2015 року з розміром загальних активів він займав 77 місце (799,4 млн грн) серед 127 банків, що діяли на той час в країні.

Правління НБУ 2 жовтня 2015 року зарахувало банк до категорії неплатоспроможних. 25 грудня 2015 року НБУ за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ПАТ "Юніон Стандард Банк". Грошові кошти вкладникам було виплачено за рахунок коштів банку, без залучення державних коштів ФГВФО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram