ГоловнаПолітика

Україна вирішила видати США Владислава Халупського, фігуранта справи про крадіжку біржових прес-релізів

Його затримали в Одесі в лютому 2017 року.

Україна вирішила видати США Владислава Халупського, фігуранта справи про крадіжку біржових прес-релізів
Фото: 368.media

Генеральна прокуратура України задовольнила клопотання США про видачу Владислава Халупського, фігуранта справи про крадіжку біржових прес-релізів.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко у фейсбуці.

За даними влади США, група хакерів, починаючи приблизно з лютого 2010 року, проникала в комп'ютерні сервери PR Newswire Association, Marketwired і Business Wire. Там вони отримували доступ до ще не оголошених угод і передавали свою інформацію партнерам, які перебували на території США.

Це дозволяло недобросовісним трейдерам заробляти на інсайдерській інформації. Хакери після цього отримували певну частку прибутку. Їхній заробіток від цієї діяльності може досягати 30 млн доларів США.

Халупський нібито координував розподіл отриманої "хакерами" інформації про цінні папери між торговцями.

У 2016 році окружний суд Східного округу Нью-Йорка видав обвинувальний акт, у якому Халупського і його подільників звинувачують в таких злочинах: змова з метою вчинення шахрайства з використанням електронних засобів комунікації, шахрайство з цінними паперами, незаконне вторгнення до мереж PR Newswire, Маrketwired, змова з метою відмивання коштів. У жовтні був виданий ордер на його арешт.

Халупського затримали в Одесі в середині лютого 2017 року. Суд помістив його під нічний домашній арешт. На початку травня прокуратура області закінчила проведення екстрадиційної перевірки. "Наглядачі" не знайшли обставин, які могли б перешкодити видачі хакера американській владі. Разом з тим, у висновках перевірки зазначено, що в разі отримання Халупським громадянства України, його видача буде неможлива. Через два тижні після закінчення проведення перевірки, 18 травня 2017 року, хакер звернувся в міграційну службу для отримання громадянства.

Халупський народився в Одесі і може претендувати на громадянство за правом народження. У 1989 році виїхав до США, де, як він сам говорив, "під враженням від фільму "Волл-стріт" мріяв зайнятися торгівлею цінними паперами". У підсумку влаштувався на Мангеттені агентом з нерухомості, потім, після розвалу СРСР, полетів до Москви і відкрив там свій торговий бізнес. У 1998 році повернувся в Америку, де відкрив приватну медичну клініку, але незабаром перекваліфікувався у трейдери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram