ГоловнаПолітика

Швейцарський суд ухвалив передати НАБУ дані про рахунки фірми Мартиненка

Судова тяганина тривала вісім місяців.

Швейцарський суд ухвалив передати НАБУ дані про рахунки фірми Мартиненка
Николай Мартыненко
Фото: Сергей Нужненко

Швейцарський суд відхилив позов, що оскаржував передачу Національному антикорупційному бюро України даних про рахунки панамської компанії, на які надходили можливі хабарі колишньому нардепу і одному зі спонсорів партії "Народний фронт" Миколі Мартиненку.

28 червня 2017 року Федеральний суд Швейцарії ухвалив остаточне рішення, яке зараз стало доступним для ознайомлення в базі судових рішень країни, пише DW.

Йдеться про документи, що підтверджують надходження на підконтрольні Мартиненкові рахунки 6,4 мільйона євро. НАБУ підозрює, що ці кошти були хабарами, які призначалися українським депутатам і чиновникам у зв'язку з постачанням обладнання на українські АЕС.

У зв'язку з цими можливими хабарами прокуратура Швейцарії ще з 2013 року проводить розслідування за підозрою в підкупі іноземних посадових осіб і відмиванні коштів. Однак як повідомляли раніше швейцарські ЗМІ, Генеральна прокуратура України роками гальмувала надання міжнародної правової допомоги в цій справі. Розслідування у Швейцарії було заблоковано до 2016 року, коли за цю справу взялося НАБУ. З тих пір, як випливає з судових документів, між українськими та швейцарськими правоохоронцями відбувається активний обмін інформацією. Зокрема, в жовтні 2016 року швейцарці розпорядилися передати в Україну всю інформацію про банківські рахунки панамської фірми Миколи Мартиненка. Однак на шляху обміну інформацією стали судові позови. У них стверджувалося, що судовий процес в Україні не відповідає міжнародним правовим стандартам, а передача інформації про швейцарські рахунки неприйнятно шкодить діловій репутації Мартиненка.

Крім того, за даними видання, починаючи з 2014 року, Микола Мартиненко подавав позови через офшорні фірми, безрезультатно намагався розблокувати рахунки, на які йому надходили можливі хабарі.

Нагадаємо, в Україні Мартиненко є підозрюваним в іншій справі - про організацію виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Колишнього нардепа випустили на поруки однопартійців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram