ГоловнаПолітика

Трамп назвав дефектним закон про санкції проти Росії

Президент США підписав закон, хоча і побачив у ньому антиконституційні положення.

Трамп назвав дефектним закон про санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що підписав закон про санкції щодо РФ заради збереження національної єдності, але заявив, що в документі є дефекти.

"Я виступаю за жорсткі заходи, за те, щоб покарати і припинити агресивну і дестабілізаційну поведінку Ірану, Північної Кореї і Росії, і водночас вважаю, що цей закон має суттєві дефекти, - наводяться слова Трампа на сайті Білого дому. - Конгрес, поспішаючи ухвалити цей закон, включив до нього кілька очевидно антиконституційних положень".

Головне в новому законі - те, що він позбавляє президента можливості скасовувати санкції проти Росії без дозволу конгресу.

Тепер, щоб скасувати вже введені санкції, президент повинен подати детально обґрунтований запит в профільні комітети обох палат, який ті розглянуть протягом 30 днів і погодяться з президентом або відмовлять йому.

Закон об'єднує і доповнює великий обсяг ухвалених раніше, після анексії Криму і початку конфлікту на Донбасі, документів про санкції проти Росії. Закон не вводить прямо ніяких нових заходів і не зобов'язує президента їх вводити.

Водночас, на думку багатьох експертів, сама загроза передбачених у законі нових санкцій може змусити якусь частину компаній і фінансових установ США та інших країн з обережності утриматися від співпраці з Росією.

Крім позбавлення президента права скасовувати санкції, основними новинками в законі є санкції за участь у спорудженні та обслуговуванні російських трубопроводів, за участь у зарубіжних нафтових і газових проектах, що потрапили під колишні санкції російських компаній, санкції проти причетних до комп'ютерних зломів, подальше посилення умов кредитування компаній і банків, які раніше потрапили під санкції, а також публікація докладних доповідей про осіб, наближених до президента РФ Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram