ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про гуманне ставлення до тварин із зауваженнями та пропозиціями

Президент закликав уточнити низку термінів і визначень.

Порошенко підписав закон про гуманне ставлення до тварин із зауваженнями та пропозиціями
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон про посилення покарання за жорстоке поводження з тваринами з деякими зауваженнями і пропозиціями.

Про це повідомляється на сайті президента.

У листі Порошенка до прем'єр-міністра зазначається, що "пропонованими Законом змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення розгляд справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами, відповідальність за які встановлена статтею 89 названого Кодексу, віднесено до компетенції як районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів, так і органів Національної поліції України".

Водночас наголошується, що, згідно зі ст. 2421 Кодексу про адмінпорушення, розгляд справ про такі ж правопорушення належить до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

"Президент наголошує, що відсутність розмежування компетенції зазначених органів щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами на практиці може призвести до виникнення спорів між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції", - йдеться в повідомленні.

Крім того, ст. 299 Кримінального кодексу передбачено, що жорстоке поводження з тваринами, вчинене з особливою жорстокістю або в присутності малолітньої/неповнолітньої, або щодо двох і більше тварин, повторно, групою осіб, активним способом, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

"Тому жорстоке поводження з тваринами за таких обтяжувальних обставин згідно зі ст. 12 Кримінального кодексу є тяжким злочином. З правової позиції Конституційного суду, покарання за злочин має відповідати злочину; передбачений законом склад злочину та рамки покарання повинні відповідати один одному (Рішення КСУ від 2 листопада 2004 року № 15-рп / 2004)", - йдеться в повідомленні.

Порошенко також відзначив необхідність уточнення складу злочинів, передбачених ч. 2 і 3 нової редакції ст. 299 ККУ, оскільки ці частини за однаковий злочин (жорстоке поводження з тваринами, вчинене у присутності малолітнього або неповнолітнього) передбачають різні види покарання. До того ж редакція ч. 3 потребує узгодження зі ст. 67 цього ж Кодексу, в якій серед обтяжувальних покарання обставин немає такої обставини, як вчинення злочину активним способом.

Крім того, необхідно вдосконалити визначення терміна "пересувний звіринець" з метою врахування специфіки діяльності установ культури, зокрема цирків, в тому числі і пересувних.

"У зв'язку з викладеним президент пропонує вжити невідкладних заходів щодо підготовки необхідних законодавчих пропозицій і внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, житель Луцька отримав 5 років в'язниці за знущання над кошенятами. Півроку тому до позбавлення волі за аналогічною статтею засудили 18-річну лучанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram