ГоловнаПолітика

У Вищий адмінсуд подано 40 скарг на рішення ВККС з приводу конкурсу до Верховного Суду

ВККС програла поки що тільки одну справу.

У Вищий адмінсуд подано 40 скарг на рішення ВККС з приводу конкурсу до Верховного Суду
Фото: Макс Требухов

Учасники конкурсу у Верховний Суд подали 40 скарг до Вищого адміністративного суду з приводу рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив голова ВККС Сергій Козьяков.

"Усього до Вищого адмінсуду подано 40 скарг. На розгляді перебувають 27, ще п'ять оскаржують в апеляційній інстанції - Верховному Суді. Наприклад, ВАСУ прийняв рішення про зупинення кваліфікаційного оцінювання в конкурсі кандидата Ємельянова (судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова, - ред.). Зараз справу оскаржують у Верховному Суді. Замість цього суд прийняв рішення на користь Комісії за позовом кандидата Брегея (судді Кіровоградського окружного адміністративного суду Романа Брегея, - ред.), який завершив свою участь у конкурсі на етапі виконання практичного завдання", - зазначив він.

На запитання про те, що причиною для оскарження конкурсу у Верховний Суд може стати термін його проведення, який минув у травні цього року, Козьяков відповів:

"Знаєте, є навіть анекдот, який закінчується фразою: «Я не знаю, як суд вирішить» (сміється, - ред.). Таких теоретичних підстав (для оскарження конкурсу, - ред.) можу «намалювати» чимало. Так, конкурс дійсно затягнувся, але подивімося, чи порушив цей фактор чиїсь права? Якщо порушив і ця особа наведе серйозні аргументи, то треба розглядати конкретний випадок. Поки що суд не побачив, щоб права кандидатів або інших осіб були порушені".

Нагадаємо, 27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду.

Кандидатури переможців розгляне ВРП, а потім їх передадуть на затвердження Петру Порошенку.

Коментуючи результати конкурсу, президент Петро Порошенко заявив, що це тільки початок оновлення судової системи і закликав депутатів ухвалити всі необхідні зміни до процесуальних кодексів.

Посольство США опублікувало заяву, в якій висловлює сумнів із приводу доброчесності більшості переможців конкурсу до нового Верховного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram