ГоловнаПолітика

Склад Верховного Суду оновиться на 96%, - голова ВККС

Лише п'ять із 18 нині діючих суддів Верховного Суду успішно пройшли всі етапи конкурсу.

Склад Верховного Суду оновиться на 96%, - голова ВККС
Фото: Макс Требухов

Тільки 4% конкурсантів - це судді Верховного Суду України, які пройшли конкурс до складу нового Верховного Суду. Це підтвердив в інтерв'ю LB.ua голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.

"Що вважати успіхом у конкурсі до Верховного Суду? Очевидно, його фінальний склад. Якщо сьогодні склад Верховного і вищого спецсуду загалом налічує 330 суддів, то в новому лише 200. Поки що ми відібрали 120. Це - перша відмінність між новим і старим судом. Друга полягає в тому, що в новому Верховному Суді будуть не тільки судді, а й адвокати та науковці. На різних етапах конкурсу тих кандидатів, які не мали стажу судді, було близько 30%", - зазначив він.

"24% адвокатів, учених і кандидатів, які мають сукупний стаж, перемогли на конкурсі до нового Верховного Суду. Багато це чи мало? До нині діючих касаційних і Верховного Суду взагалі не входили особи без суддівського стажу. Якщо порівнювати з іншими країнами, то, наприклад, у Португалії, яка дуже схожа за судоустроєм на Україну, квота для вчених і юристів у Верховному суді становить лише 10%", - додав Козьяков.

За його словами, лише п'ять із 18 нині діючих суддів Верховного Суду успішно пройшли всі етапи конкурсу.

"Загалом склад Верховного Суду оновиться на 96%, якщо Вища рада правосуддя підтвердить результати конкурсу. Я вважаю таке суттєве оновлення позитивним результатом. Але поки що це тільки статистика. Оцінювати результати конкурсу можна буде після принаймні тисячі рішень Верховного Суду або півріччя його роботи. Можуть прийти нові та дуже чесні люди, а наступного дня почати брати хабарі. Або навпаки: прийти так звані «люди з системи» (сьогодні активно застосовується таке кліше), але бути доброчесними", - заявив Козьяков.

Нагадаємо, 27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду.

Кандидатури переможців розгляне ВРП, а потім їх передадуть на затвердження Петру Порошенку.

Коментуючи результати конкурсу, президент заявив, що це тільки початок оновлення судової системи і закликав депутатів ухвалити всі необхідні зміни до процесуальних кодексів.

Посольство США опублікувало заяву, в якій висловлює сумнів із приводу доброчесності більшості переможців конкурсу до нового Верховного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram