ГоловнаПолітика

Україна готує позов до РФ через вбивство 17-річного воротаря "Авангарду"

ЄСПЛ розгляне порушення Росією права на життя.

Україна готує позов до РФ через вбивство 17-річного воротаря "Авангарду"
Степан Чубенко

Уряд України має намір подати позов проти Росії до Європейського суду з прав людини у зв'язку з убивством воротаря краматорського футбольного клубу "Авангард" 17-річного Степана Чубенка в червні 2014 року.

Про це написав заступник генпрокурора Євген Єнін у фейсбуці, коментуючи інформацію про звільнення Росією з-під варти одного з убивць - командира незаконного збройного формування "Керч" Вадима Погодіна.

"Генпрокуратура України не отримала офіційної відповіді з РФ щодо передачі українським правоохоронцям т.зв. екс-керівника батальйону "Керч" Погодіна, який жорстоко вбив громадянина України Степана Чубенка на Донбасі і згодом був затриманий на території АРК. Українські правоохоронці будуть продовжувати докладати всіх можливих зусилля для притягнення Погодіна до кримінальної відповідальності, навіть якщо виявиться, що відповіддю РФ на звернення української сторони стало звільнення вбивці з-під варти", - зазначив Єнін.

"Мати загиблого Степана Чубенка вже висловила готовність делегувати уряду України право звернення до ЄСПЛ для захисту її прав. Спільно з Іваном Лещиною [урядовий уповноважений із питань Європейського суду з прав людини в Міністерстві юстиції України] і Нацполіцією плануємо підготувати відповідну скаргу до ЄСПЛ у зв'язку з порушенням Росією права на життя (ст. 2 Конвенції Ради Європи з прав людини). Вбивці й особи, які їх покривають, повинні постати перед судом!!!" - написав він.

Нагадаємо, 17-річний Степан Чубенко брав участь у мітингах на підтримку цілісності України, які проводилися в Краматорську. Під час обстрілу він допомагав спускатися в притулок літнім людям, носив їм воду, коли місто опинилося відрізаним від водопостачання.

У червні 2014 року Степан поїхав до товариша в Київ. 23 червня він сів на поїзд у столиці, щоб повернутися додому. Їхав через Донецьк, де його затримали бойовики з батальйону "Керч" під командуванням Погодіна за жовто-блакитну стрічку на рюкзаку. Бойовики жорстоко побили хлопця, а потім убили.

З 20 червня Погодін перебував у Сімферопольському СІЗО у зв'язку з тим, що його шукає поліція Краматорська за підозрою у вбивстві (ст. 115 КК) і викраденні людей (ст. 146). 21 липня Україна направила офіційний запит про видачу Погодіна. 30 липня стало відомо, що Погодіна випустили з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram