ГоловнаПолітика

61-річного українця засудили в Росії до 12 років за звинуваченням у підготовці теракту

Пенсіонер нібито мав улаштувати вибух на вокзалі Каменська-Шахтинського.

61-річного українця засудили в Росії до 12 років за звинуваченням у підготовці теракту
Фото: facebook.com/vladislav.ryazantsev

Північно-Кавказький окружний військовий суд 31 липня засудив до 12 років колонії і штрафу 61-річного громадянина України Олексія Сизоновича із Краснодона, звинуваченого в підготовці теракту в Ростовській області.

Про це повідомляє "Кавказский узел".

За версією звинувачення, Сизонович за допомогою невстановленої особи "Владиславовича" планував здійснити теракт, влаштувавши вибух на залізничному вокзалі в місті Каменськ-Шахтинський Ростовської області з використанням саморобних вибухових пристроїв. Бомбу він нібито мав закласти в сміттєву урну під час підготовки до виборів депутатів Держдуми РФ.

Зробити це йому не вдалося, оскільки його затримали бойовики "ЛНР" (тоді Сизонович перебував на території Луганської області).

"26 серпня 2016 року я був затриманий особами у військовій формі і доставлений у "міністерство державної безпеки" Луганська... Під час надання свідчень я втік і стрибнув з моста в річку Кам'янка... 27 вересня 2016 року, усвідомлюючи, що в самопроголошеній "ЛНР" мені загрожує кримінальна відповідальність, я вирішив незаконно, без підтверджувальних документів, перетнути державний кордон Росії в районі села Власівка [з 2014 року контролюється "ЛНР"] і був затриманий", - розповів слідчим Сизонович під час попереднього слідства.

Видання пише, що слова про втечу Сизоновича розсмішили колегію суддів під час розгляду справи.

"Ви дійсно стрибали в річку?" - запитав головуючий. "Я плавати не вмію", - тихо відповів підсудний.

Де перебував Сизонович місяць між затриманням бойовиками "ЛНР" і затриманням російськими прикордонниками, в матеріалах справи не вказано. Але в цей проміжок часу, 17 вересня 2016 року, співробітники УФСБ Росії в Ростовській області знайшли схованку з вибуховими пристроями - двома малими мінами-прилипалами і трьома саморобними вибуховими пристроями.

Сизоновичу оголосили звинувачення за ч.1 ст.30, ч.2 ст.205 (підготовка терористичного акту), ч.3 ст.222.1 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) і ч.1 ст.322 (незаконний перетин державного кордону Росії) Кримінального кодексу Росії. Покарання за цими статтями передбачає позбавлення волі на термін до 20 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram