ГоловнаПолітика

Порошенко звернувся з нагоди формування нового Верховного Суду

Президент закликав депутатів ухвалити всі необхідні зміни до процесуальних кодексів.

Порошенко звернувся з нагоди формування нового Верховного Суду
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко звернувся до українців з нагоди завершення конкурсу з формування нового Верховного Суду.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Тільки що завершився унікальний конкурс з формування нового Верховного Суду України. У ньому було дуже багато речей, які можна описати словом "уперше"... Уперше в історії нашої країни формування Верховного Суду відбувається шляхом відкритого, прозорого і надзвичайно змагального конкурсу. На самому його початку на одне місце претендувало по сім осіб. І вперше кожного з них перевірили на відповідність критеріям компетентності, професійної етики, психологічної стійкості і чесноти", - сказав Порошенко.

Він також наголосив, що вперше право стати суддями Верховного Суду отримали не тільки судді, а й адвокати та науковці-юристи.

"І вперше, прагнучи до незалежності суддівської гілки влади, президент не втручається у відбір. Я ініціював створення законодавчої бази, але тепер тільки уважно спостерігаю за процесом", - додав Порошенко.

Президент зазначив, що конкурс до Верховного Суду - це тільки початок оновлення судової системи.

"Щоб забезпечити і втілили в життя судову реформи, минулого року я наполіг на змінах до Конституції в частині правосуддя. Вони отримали позитивну оцінку Венеціанської комісії і були підтримані конституційною більшістю Верховної Ради. За що я вдячний нашому парламенту... Щоб новий Верховний Суд запрацював якомога швидше, прошу народних депутатів буквально в перший сесійний тиждень ухвалити всі необхідні зміни до процесуальних кодексів", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, конкурc до Верховного Суду розпочався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

ВККС провела співбесіди в колегіях з 381 кандидатом.

За результатами конкурсного відбору Вища кваліфікаційна комісія суддів направить до Вищої ради правосуддя рекомендації про призначення 120 кандидатів суддями відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду (адміністративного, господарського, кримінального та цивільного), по 30 суддів у кожному з перерахованих судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram