ГоловнаПолітика

Повинен бути хороший мікс "нової крові" і досвіду в судовій системі, - керівник проекту ЄС

Віткаускас зазначив, що спокуса впливати на судову владу є в будь-якій державі.

Повинен бути хороший мікс "нової крові" і досвіду в судовій системі, - керівник проекту ЄС
Фото: Макс Требухов

У судовій системі повинен бути хороший мікс нових суддів і тих, у кого більший досвід роботи в системі. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив керівник групи експертів Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Довідас Віткаускас.

"Одна з причин, чому в Європі і в США процес відбору у Верховний Суд є виключно політичним і досить закритим - цей спосіб краще гарантує стабільність правової системи через єдність практики, чіткіші та передбачуваніші рішення судів. Що це означає? Зазвичай не доводиться очікувати, що молода людина, яка приходить із несистеми, зробить достатній внесок, щоб система була стабільною, чіткою і передбачуваною", - заявив Віткаускас.

"Я думаю, повинен бути хороший мікс "нової крові" і досвіду в судовій системі. Саме такий підхід у проведенні конкурсу, на мій погляд, відповідає меті, яку комісія хоче досягти в цьому процесі. Тому я б не акцентував на тому, що якийсь кандидат з відомим ім'ям потрапив у новий Верховний Суд. Потрібно також дивитися, який він може зробити внесок у стабільність правової системи", - зазначив він.

Керівник проекту ЄС також сказав, що "спокуса впливати на судову владу є в будь-якій державі". "Просто потрібно встановити так звані стримування і противаги. Щоб ні у кого не було абсолютної влади, кожна гілка влади може контролювати одна одну", - додав він.

Нагадаємо, конкурс до Верховного Суду триває з листопада минулого року. До фінального етапу пройшло 320 конкурсантів. Сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів планує назвати 120 переможців. Після цього передасть матеріали до Вищої рада правосуддя, де також можливий відсів деяких учасників конкурсу. Призначити суддів повинен Президент Петро Порошенко. До цього часу буде працювати чинний Верховний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram