ГоловнаПолітика

Не знаю жодної країни, яка розбудовувала б Верховний Суд шляхом проведення конкурсу, - керівник проекту ЄС

Віткаускас не бачить приводу дорікати ВККС

Підтвердженням довіри правової спільноти до підходів у проведенні Вищою кваліфікаційною комісією суддів конкурсу у Верховний Суд є великий попит на відбір кандидатів на навчання в Національній школі суддів. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас.

«Комісія (ВККС - ред.) починає відбір кандидатів на навчання в Національній школі суддів, які в майбутньому зможуть узяти участь у конкурсі суддів першої інстанції. Заявки на участь подали понад п'ять тисяч осіб на 600 місць. Такий попит підтверджує певний рівень довіри до підходів комісії щонайменше серед правової спільноти», - зазначив він.

«Конкурс у Верховний Суд унікальний. Я не знаю жодної країни у світі, яка повністю розбудовувала б Верховний Суд шляхом проведення конкурсу. Це дуже складне завдання і політично, і юридично, і технічно. Україна обрала шлях технократичного відбору, тоді як у більшості європейських країн суддів Верховного Суду призначають шляхом політичних залаштункових дискусій, до кінця не обґрунтовуючи критерії такого рішення перед суспільством або даючи суспільству ефективний канал участі в процесі», - заявив Віткаускас.

Він не бачить причин для критики продовження терміну проведення конкурсу.

«Справедливість процесу іноді важливіша, ніж термін його проведення. Не думаю, що термін проведення конкурсу у Верховний Суд є нерозумним. З огляду на складність перевірки робіт конкурсантів, тривалість співбесід, наступного разу можна передбачити більше часу для такого типу конкурсу (законом передбачено півроку - ред.)», - додав він.

Віткаускас також не бачить приводу для критики роботи ВККС.

«Немає приводу дорікати комісію, оскільки ВККС запрошувала іноземних експертів спостерігати за всіма етапами. Ба більше, експерти нашого проекту, зокрема, безпосередньо брали участь в оцінюванні практичних завдань і психологічному тестуванні», - сказав він.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд триває з листопада минулого року. До фінального етапу пройшло 320 конкурсантів. Сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів планує назвати 120 переможців. Після цього передасть матеріали у Вищу раду правосуддя, де також можливий відсів деяких учасників конкурсу. Призначити суддею повинен Президент Петро Порошенко. Доти працюватиме чинний Верховний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram