ГоловнаПолітика

Адміністрація президента пояснила припинення громадянства України Саакашвілі

Указу Порошенка не опублікують.

Адміністрація президента пояснила припинення громадянства України Саакашвілі
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента прокоментувала припинення громадянства України Михайла Саакашвілі. Згідно з відповіддю, отриманою "Інтерфаксом-Україна", він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства.

"За поданням Державної міграційної служби, яка надала переконливі факти подачі недостовірної інформації під час оформлення заяви, Комісія з питань громадянства при президенті України вирішила підтримати клопотання про припинення громадянства України Михайла Саакашвілі і рекомендувала президенту прийняти відповідне рішення", - йдеться у відповіді прес-служби АП.

На підставі цих рекомендацій голова держави і підписав відповідний указ.

"Відповідно до законодавства про захист персональних даних, цей нормативний акт не підлягає публікації, оскільки містить конфіденційну інформацію, зокрема персональні дані", - пояснили в АП.

Нагадаємо, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі згідно з рішенням Комісії з питань громадянства.

Рішення прийнято на підставі п.2 ст.19 Закону "Про громадянство", а саме - надання неправдивих даних в анкеті. У документах, які заповнював колишній голова Одеської ОДА, було зазначено, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами, однак відомо, що на території Грузії Саакашвілі був заочно заарештований.

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА в Україні. Згідно з Конституцією Грузії, громадянин цієї країни не може мати паспорт іншої держави, отримання громадянства іншої країни є підставою для втрати громадянства Грузії.

Тому в жовтні 2015 року Міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення Саакашвілі громадянства.

Однак кар'єра Саакашвілі на посаді губернатора Одеської області не вдалася, в листопаді 2016 року він звільнився і пішов у жорстку опозицію до президента Петра Порошенка.

22 червня 2017 року на брифінгу в Брюсселі президент Петро Порошенко заявив, що не знає, що Саакашвілі робить в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram