ГоловнаПолітика

Порошенко про санкції проти Росії: ціна агресії повинна зростати

Президент України вважає важливим нове рішення Конгресу.

Порошенко про санкції проти Росії: ціна агресії повинна зростати
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко вважає важливим рішення Палати представників Конгресу США посилити санкції проти Росії.

"Важливим є рішення Конгресу США щодо санкцій проти Росії за потужної двопартійної підтримки. Ціна агресії повинна збільшуватися" - написав він у Твіттері.

Палата представників Конгресу США 25 липня проголосувала за введення нових санкцій проти Росії. Цей законопроект підтримали 419 конгресменів, проти були троє.

Посольство України у Вашингтоні зазначає, що закон визначає підтримку уряду України у відновленні і територіальної цілісності як частину політики США. Також законопроект засуджує дестабілізаційні зусилля уряду РФ в Україні; містить відмову від визнання анексії Криму або будь-якої частини території України, захопленої з використанням військової сили. Конгрес готовий допомагати Україні в реформуванні енергетичного сектору України і зменшенні залежності від російських енергетичних ресурсів, а також у протидії реалізації проекту "Північний потік-2".

Документ також законодавчо закріплює чинні санкції проти Росії; створює механізм обов'язкового узгодження з Конгресом США можливого рішення президента США про ослаблення антиросійських санкцій; передбачає можливість введення санкцій проти державних підприємств РФ, що здійснюють операції в металургійній і гірничодобувній галузях і на залізничному транспорті; підсилює антиросійські секторальні санкції проти фінансового сектору РФ і російської енергетики; передбачає введення санкцій у зв'язку з діяльністю уряду РФ в напрямку підриву кібернетичної безпеки і т.ін. Законопроектом надається право президенту США в координації з американськими союзниками ввести санкції проти фізичних і юридичних осіб, які сприяють розвитку й обслуговуванню російських експортних нафто- і газопроводів.

Проект закону передбачає створення Фонду для протидії російському впливу і виділяє в його бюджет 250 млн доларів на 2018-2019 фінансові роки. На реалізацію ініціатив із підтримки енергетичної безпеки України передбачено виділити 30 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram