ГоловнаПолітика

ЄСПЛ: Україна не несе відповідальності за неконтрольований Донбас

Винесено перше рішення за декількома тисячами скарг.

ЄСПЛ: Україна не несе відповідальності за неконтрольований Донбас
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини виніс перше рішення за поданими проти держави Україна скаргами, пов'язаними з втратою контролю уряду над частиною Донбасу.

Скарга, щодо якої винесено рішення, була подана в'язнем Олександром Хлебіком, який відбуває покарання за звинуваченням у кількох злочинах, у тому числі бандитизмі і збройних пограбуваннях. У квітні 2013 року його засудив один із судів Луганської області, він отримав вирок - 8 років і 9 місяців ув'язнення, яке відбуває у в'язниці міста Старобільськ Луганської області. Незабаром після засудження Хлебік подав апеляцію в Апеляційний суд Луганська. Але через те, що у 2014 році влада України втратила контроль над містом, рішення щодо його апеляції не ухвалено. Фактично розгляд апеляції став неможливим, адже матеріали справи залишилися в Луганську, пише "Європейська правда".

Хлебік у скарзі стверджував, що держава Україна порушила його право на чесне правосуддя в прийнятний часовий період.

Судді Європейського суду з прав людини одностайно визнали, що Україна не несе відповідальності за наслідки втрати контролю над територією Луганської області. Узявши до уваги доводи Києва про те, що Україна доклала всіх зусиль для отримання матеріалів справи, надала позивачу можливість зустрітися з омбудсменом, а також аргументи про те, що проведення нового розслідування за звинуваченнями проти Хлебіка без доступу до матеріалів справи не видається можливим, ЄСПЛ вирішив, що Україна не порушила конвенцію.

Це рішення стало першим, у якому ЄСПЛ вивчав скаргу, пов'язану з втратою Україною контролю над територією ОРДЛО. Усього таких скарг кілька тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram