ГоловнаПолітика

Дніпро знову став містом-мільйонником

Зростання населення пов'язане перш за все з міграційними процесами всередині країни.

Підрахунки Державної служби статистики показали, що Дніпро знову став містом-мільйонником.

Чисельність наявного населення Дніпра на 1 червня 2017 року становила 1 002 636 жителів, що на 23 693 людини більше, ніж на 1 січня 2017 року. Зростання населення пов'язане перш за все з міграційними процесами всередині країни.

Наявне населення - це населення, яке під час підрахунку перебуває на певній території, включаючи тих, хто тимчасово проживає. Розрахунки Держстату проводяться щомісяця на підставі наявних адміністративних даних і на підставі підрахунків останнього перепису населення, до яких додається кількість новонароджених дітей і прибулих на територію громадян і віднімається кількість померлих і вибулих громадян.

"Інтерфакс-Україна" пише, що населення Дніпра після стрімкого зростання вперше перевищило позначку 1 млн осіб у 1976 році, проте потім його зростання значно сповільнилося. Після досягнення історичного максимуму 1 млн 189,9 тис. осіб у 1992 році воно почало скорочуватися. Чисельність постійного населення стала меншою на 1 млн у 2010 році, наявного - в 2013-му.

Дніпро є одним із найбільших міст України. Після Києва і Харкова третім за чисельністю населення містом є Одеса, де чисельність постійного населення стала нижчою на 1 млн понад 10 років тому (але не опускалася відтоді нижче за позначку 990 тис.), проте кількість наявного населення ніколи не опускалася нижче за позначку 1 млн осіб з 1970-х років.

П'ятим за чисельністю населення місто України тривалий час був Донецьк, у 1978-2004 роках він також був "мільйонником", до початку 2014 року в ньому проживало 953 тис. осіб. Унаслідок бойових дій на Донбасі значна частина населення покинула місто і до кінця того ж року за різними оцінками в ньому залишилося менш ніж 700 тис. осіб. Це менше, ніж у Запоріжжі та Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram