ГоловнаПолітика

У конкурсі на посади у Верховний Суд залишилося 320 осіб

Більшість негативних висновків громадськості відхилили.

У конкурсі на посади у Верховний Суд залишилося 320 осіб
Фото: zib.com.ua

Вища кваліфікаційна комісія суддів 17 липня завершила розглядати негативні висновки Громадської ради доброчесності на кандидатів у Верховний Суд.

За даними ГРД, 76 учасників конкурсу із 133, проти яких виступала рада, претендуватимуть на посаду у Верховному Суді.

Причому висновки ради обернулися зняттям з конкурсу тільки 26 кандидатів. Ще вісім осіб добровільно відмовилися від подальшої участі, уникнувши оцінки на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики. Решту "зрізали" на етапі співбесід у складі колегій ВККСУ.

Перед початком пленарних засідань ВККСУ, де розглядалися вето Громадської ради доброчесності, повідомляли, що до 239 кандидатів немає жодних претензій. Згодом ГРД скасувала негативні висновки стосовно шести кандидатів, а одного, навпаки, скерувала на пленарні засідання.

Загалом зараз, за даними комісії, в конкурсі залишаються 320 осіб.

При цьому ГРД домагатиметься, щоб її негативні висновки врахувала Вища рада правосуддя, яка ухвалюватиме остаточне рішення про призначення членів Верховного Суду.

Кваліфікаційна комісія суддів має намір опублікувати загальний рейтинг решти кандидатів до 1 серпня 2017 року.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд складається з декількох етапів: тестування, практичного завдання, психологічного тесту, перевірки суддівського досьє. Проводить конкурс Вища кваліфікаційна комісія суддів. Переможців конкурсу, згідно із законодавством, вона повинна рекомендувати призначити на посади суддів Верховного Суду Вищій раді правосуддя. А та, зі свого боку, скеровує відповідні подання на призначення Президентові. Роль глави держави в цьому процесі символічна. Він повинен тільки підписати укази про призначення суддів.

На початку конкурсу про свій намір узяти участь у конкурсі заявили 1 436 кандидатів, документи подали 846 осіб, а на перший етап відбору - тестування - прийшли лише 613. До етапу співбесіди дійшов тільки 381 кандидат, і тільки 239 успішно з ним впоралися. Ще 115 осіб скерували на розгляд пленарних засідань.

30 вересня 2016 року набули чинності конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і Верховний Суд ліквідують і замість них створюється новий Верховний Суд з касаційними палатами.

Загальна кількість суддів у Верховному Суді - 120 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram