ГоловнаПолітика

"Період застою в "мінському процесі" закінчився", - Єлісєєв

Заступник голови АП відзначив активну позицію президента Франції Макрона.

"Період застою в "мінському процесі" закінчився", - Єлісєєв
Константин Елисеев

Заступник голови Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв вважає, що період застою в "мінському процесі" закінчився.

"По суті, ми можемо констатувати, що після виборів у Франції і з призначенням нового американського представника у нас певний період застою в "мінському процесі" закінчився і, по суті, ми сьогодні переходимо, я сподіваюся, в більш активну, наступальну фазу", - сказав Єлісєєв в інтерв'ю "5 каналу".

Зокрема, він відзначив активну позицію новообраного президента Франції Еммануеля Макрона, а також привітав призначення США спеціального представника з питань України Курта Волкера.

"Ми вітаємо, що за останні тижні у нас значно інтенсифікувався діалог з американською стороною ... (Волкеру) необхідно швидко увійти в цей процес, заповнити наявний вакуум інформації ... Ми дуже розраховуємо, що після цього будуть прийняті деякі пропозиції і представлені на розгляд керівництва США. Ключова мета всієї цієї роботи - спробувати підштовхнути мирний процес на Донбасі за рахунок прояву навіть креативного підходу ... інноваційних елементів", - сказав він.

Заступник голови Адміністрації також розповів, що під час робочого візиту Президента Петра Порошенка в США голова держави передав американському президенту Дональду Трампу оригінали документів, що підтверджуюють російську присутність на Донбасі: військових квитків, жетонів, документів солдат російської армії, фотографії регіону.

Єлісєєв підтвердив, що очікується телефонна розмова лідерів країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія), під час якої очікується досягнення конкретних результатів з певних кроків.

"Це концепція "формули Макрона", щоб шляхом маленьких, але конкретних кроків наблизитися до виконання "мінських домовленостей". Йдеться і про негайний початок обміну, і звільнення заручників. Але головне і ключове - припинити вбивати людей, тобто режим тиші повинен бути забезпечений повністю, а не абстрактно. Друге - відведення важкого озброєння, третє - про надання доступу спостерігачам ОБСЄ до всієї окупованої території, включаючи неконтрольовану частину російсько-українського кордону. І, звичайно, мова йде про припинення залякування російською стороною спостерігачів", - пояснив він.

Дата телефонної розмови, за його словами, узгоджується.

Як повідомлялося, раніше Порошенко прогнозував, що телефонна розмова лідерів країн "нормандського формату" відбудеться вже в липні, а спільна особиста зустріч - до вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram