ГоловнаПолітика

НС в енергетиці можна скасовувати, є домовленості щодо вугілля, - нардеп Бондар

Повністю вирішити питання дефіциту вугілля можна тільки відновивши територіальну цілісність України.

НС в енергетиці можна скасовувати, є домовленості щодо вугілля, - нардеп Бондар
Фото: www.dtek.com

Надзвичайні заходи в енергетиці, введені Кабміном 17 квітня в зв'язку з "енергетичною блокадою" Донбасу, можна не продовжувати після 17 липня, оскільки вже є домовленості про стабільне забезпечення теплових електростанцій вугіллям.

Таку думку в інтерв'ю журналістам висловив голова підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Бондар.

"Виник надзвичайний стан в енергетиці через блокаду, коли заблокували доставку вугілля з видобувних підприємств, розташованих на окупованій території Донецької і Луганської області. Були обмежені постачання антрациту, газової групи це не торкнулося - ці шахти на неокупованій території", - зазначив він.

За його словами, останні поїздки представників української влади в США були пов'язані в тому числі з домовленостями про закупівлю вугілля в цій країні.

"У зв'язку з цим, судячи з усього, і знімається надзвичайний стан у галузі. Тому що вже є певні домовленості про купівлю вугілля, і можна забезпечити склади вугіллям. Відповідно, ручне управління можна знімати", - впевнений М. Бондар.

Втім, за його словами, повністю вирішити питання дефіциту вугілля можна тільки відновивши територіальну цілісність України.

"Потрібно відновити контроль над нашими підприємствами на окупованій території, відмовитися від іноземного вугілля, забезпечити станції вугіллям власного видобутку. Поки що є тільки обіцянки про постачання вугілля з-за кордону, але, думаю, все ж питання постачання буде вирішене, і НС можна знімати", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що уряд не має наміру продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці. Запаси вугілля на електростанціях України перевищують торішні показники в два рази, зокрема вугілля марки "Г" накопичено 1 млн 868 тис. тонн, а марки "А" - 786 тис. тонн, зазначив віце-прем'єр Володимир Кістіон.

Екс-член НКРЕ Андрій Герус заявляв, що надзвичайний стан суперечить новому закону "Про ринок електроенергії" і для його продовження немає законних підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram