ГоловнаПолітика

DW: Німеччина і Франція блокують фіксацію європейської перспективи України

Провідні країни ЄС підтримали позицію Нідерландів.

DW: Німеччина і Франція блокують фіксацію європейської перспективи України
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Нідерланди виступають категорично проти внесення до тексту спільної заяви за підсумками саміту Україна-ЄС пункту про визнання Брюсселем європейських прагнень Києва. Опосередковано таку позицію Нідерландів підтримують Німеччина і Франція, пише DW із посиланням на джерело в Єврокомісії.

Спільна заява - це традиційний, але не обов'язковий підсумковий документ саміту Україна-ЄС, які відбуваються що півроку по черзі в Києві та Брюсселі. Текст цього документа узгоджують українська та європейська сторони, і тільки після цього виносять на підписання президентові України, Європейської Ради та Єврокомісії.

Загалом проект тексту заяви нинішнього саміту охоплює всі основні напрями співпраці України з Євросоюзом і не викликає заперечень у жодної зі сторін, окрім однієї пропозиції в преамбулі документа. У ній сказано, що лідери країн-членів ЄС визнають європейські прагнення України та вітають її європейський вибір. Українська сторона наполягає, щоб цю пропозицію було внесено в текст саме в такому вигляді, інакше, за інформацією джерела DW, Київ відмовиться від прийняття спільної заяви.

Саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві 12-13 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram