ГоловнаПолітика

Слідчі ГПУ прийшли з обшуком в "Укренерго" (оновлено)

Працівників компанії поки що не пускають у будівлю.

Слідчі ГПУ прийшли з обшуком в "Укренерго" (оновлено)
Фото: facebook.com/npcukrenergo

Слідчі Генеральної прокуратури вранці в середу прийшли з обшуками в головний офіс Національної енергетичної компанії "Укренерго" по вулиці Симона Петлюри, 27 у Києві.

"Людей не пускають на робочі місця, ситуація вкрай напружена", - повідомляють у фейсбуці компанії.

Оновлення 09:59. В.о. директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук у відеозверненні повідомив, що обшуки проходять і в нього вдома.

Слідчі дії проводять у кримінальному провадженні, порушеному у квітні.

"Виходячи з постанов, обшуки відбуваються у зв'язку зі здійсненням "Укренерго" статутної діяльності, інвестиційної програми і закупівель", - заявив Ковальчук.

Оновлення 11:19. "Укренерго" оприлюднило у фейсбуці копію ухвали суду про дозвіл на обшук. Згідно з документом, Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження від 24 квітня 2017 року "за фактом організації злочинної схеми розкрадання державних коштів, зловживання владою або службовим становищем, службового підроблення документації посадовими особами ДП "НАЕК "Укренерго" в особливо великих розмірах у співучасті з посадовими особами Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг, а також посадовими особами ТОВ "КЕБКо" [Київська енергетична будівельна компанія], ТОВ "Січ Енерго", ТОВ "Арес З", ТОВ "Хорос", ТОВ "Структум" та інших суб'єктів господарської діяльності шляхом організації закупівель товарів, робіт і послуг у підконтрольних підприємств за значно завищеними цінами.

"Укренерго" підпорядковується Міністерству енергетики та вугільної промисловості України та входить в топ-100 найбільших держпідприємств України. Підприємство здійснює централізоване управління об'єднаною енергетичною системою України та транскордонними лініями електропередачі і надає диспетчерські послуги учасникам енергетичної системи. "Укренерго" здійснює оперативний контроль за обсягом виробництва електроенергії і веде моніторинг генераторних установок виробників, запасів палива і економічної ефективності виробництва з метою вирівнювання обсягів споживання і виробництва. Через статус природної монополії тарифи для підприємства встановлює регулятор галузі.

"Укренерго" об'єднує сім регіональних енергетичних мереж і обслуговує 23 тис. км ліній електропередач з напругою 220-750 кВ. Підприємство регулярно проводить аукціони і продає права на експорт електроенергії з України в сусідні держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram