ГоловнаПолітика

52% українців підтримують курс на зближення з ЄС

Кожен десятий хоче інтеграції в російський Митний союз.

Більшість українців (51,6%) вважають, що Україні варто інтегруватися в Європейський Союз. Водночас близько 10,2% українських громадян виступають за інтеграцію у створений Росією Митний союз.

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене Інститутом Горшеніна спільно з представництвом Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі. Його результати були представлені в Інституті Горшеніна у вівторок, 11 липня.

25,4% респондентів висловилися проти інтеграції і з Євросоюзом, і з російським Митним союзом. Ще 10,2% не змогли відповісти на це питання.

Фото: Інститут Горшеніна

У Західній Україні курс на зближення з ЄС підтримує більшість респондентів (77,9%), в Північній Україні - близько половини, в інших регіонах - кожен третій.

Якщо порівнювати дані досліджень, які Інститут Горшеніна проводив останніми роками, то спостерігається тенденція до скорочення числа прихильників інтеграції з проросійськими об'єднаннями. Після 2014 року цей показник скоротився втричі. Водночас за звітний період збільшилася кількість не тільки прихильників Євросоюзу, а й прихильників "нейтралітету".

Тим часом спостерігається і невелике зниження прихильників євроінтеграції.

"Ми спостерігаємо певне розчарування українців в обох напрямках - і Євросоюзу, і Росії. В українців формується відчуття, що вони самі по собі, окремо від своїх сусідів", - сказав директор представництва ФФЕ Маттес Бубе, представляючи ці результати.

Соцопитування показує, що кожен четвертий українець вважає, що зближення з ЄС доцільне в спільному ринку праці (26,5%), спільній економічній системі (26,4%), спільній системі безпеки (24,2%).

Кожен п'ятий вважає, що зближення доцільне з погляду приєднання до Шенгенської зони, а також спільної зовнішньої політики.

Водночас 17,9% респондентів вважають, що Україні не потрібно зближуватися з Євросоюзом узагалі.

Дослідження проводили Інститут Горшеніна і представництво Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі методом особистого інтерв'ю. Усього було опитано 2000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України (крім окупованих територій Криму, Севастополя, Донецької та Луганської областей). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram