ГоловнаПолітика

НАЗК фізично не може перевірити всі декларації, - Корчак

З "безлічі" звернень було ухвалено рішення щодо перевірки близько 130 декларацій.

НАЗК фізично не може перевірити всі декларації, - Корчак
Фото: ТСН

Національне агентство із запобігання корупції не має технічної можливості перевірити декларації всіх посадових осіб, тому орган перевіряє тих посадовців, щодо декларацій яких надходить скарга.

Про це голова НАЗК Наталія Корчак сказала під час засідання підкомітету ВР, повідомляє кореспондент LB.ua.

За її словами, НАЗК самостійно ухвалює рішення, щодо яких звернень починати перевірку, а щодо яких ні.

Під таку перевірку потрапила депутат Київради Ольга Балицька, яка бореться з незаконною забудовою Сінного ринку. Зараз вона у списку з 20 осіб, яких детально перевірить НАЗК.

"Я хочу звернути увагу, що НАЗК може ухвалити рішення про проведення перевірок у двох випадках, зокрема, коли мова йде про тих суб'єктів, які обов'язково підлягають перевірці. Зараз у нас немає таких потужностей, тому ми починаємо такі перевірки планово. Ви всі чули, що на певному етапі завершилися перевірки чиновників: президент, члени Кабміну і т. д. Враховуючи, що у нас шалений наплив звернень з приводу проведення перевірок від "викривачів", осіб, які мають факти, які потрібно перевірити (...) Ми ухвалили відповідне рішення (щодо перевірки декларації Ольги Балицької, - LB.ua) на підставі звернення", - сказала Корчак.

Голова НАЗК запевняє, що у перевірці декларації Балицької немає вибірковості.

Водночас Корчак не змогла відповісти скільки всього звернень надійшло до НАЗК. Корчак тільки зазначила, що "їх дуже багато", а зараз орган ухвалив рішення щодо перевірки близько 130 декларацій.

Читайте: "Логіка відсутня". Поліція не змогла пояснити причину обшуку в будинку Балицької

"Коли ви говорите, що призначили сотню перевірок декларацій, я впевнений, що у вас тисячі звернень громадян за таким перевіркам. І те питання, яке виникає у мене і колег, чому люди, які борються з корупційними правопорушеннями, потрапляють в перелік осіб щодо яких ви призначаєте ці перевірки, тобто який механізм вибору звернень", - зазначив нардеп від "Самопомочі" Андрій Журжій.

Нагадаємо, 30 червня Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) призначило повну перевірку декларації депутата Київради Ольги Балицької. Вона вважає, що це помста за її боротьбу із забудовою Сінного ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram