ГоловнаПолітика

Аваков зустрівся з послом Італії через затримання нацгвардійця Марківа

Міністр заявив, що "предметно пояснив абсурдність звинувачень".

Аваков зустрівся з послом Італії через затримання нацгвардійця Марківа
Фото: twitter.com/avakovarsen

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков обговорив з послом Італії в Україні Давіде Ла Чечилія затримання італійською владою військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа за підозрою у вбивстві на Донбасі італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі в 2014 році.

"На зустрічі з послом Італії предметно пояснив абсурдність звинувачень, пред'явлених під час арешту сержанту Марківу. Ми не залишимо свого солдата", - написав міністр у твіттері.

Нагадаємо, Марківа затримали в Італії 30 червня за підозрою в убивстві Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року. Українець перебуває в італійському місті Павіа.

4 липня відбулося засідання суду у його справі, проте, як повідомив департамент консульської служби МЗС України, суд не розглядав справу по суті і не приймав рішення про зміну запобіжного заходу. Цього ж дня співробітники Генерального консульства України в Мілані відвідали Марківа в установі утримання.

У Міністерстві внутрішніх справ України, своєю чергою, повідомили, що українську сторону не пустили в зал на засідання суду в Італії 4 липня. За інформацією МВС, Марківу повинні були призначити нового адвоката, знадобився деякий час для допуску захисника до справи.

За інформацією ЗМІ, прокуратура м. Павія розпочала кримінальне провадження щодо обставин загибелі в 2014 році в зоні АТО італійського та російського журналістів за інформацією французького журналіста. В рамках цього провадження французький журналіст вказав на те, що смерть вказаних журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу затриманий Марків. Окрім того, як доказ французький журналіст надав відеоряд. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що Роккеллі був убитий, перебуваючи на непідконтрольній українській владі на той момент території між позиціями збройних формувань і терористичних угруповань. При цьому він відвідував т. зв. "сіру зону" без узгодження з офіційною владою України. Заступник генпрокурора розповів, що українське слідство не встановило осіб, які могли б бути причетні до загибелі Роккеллі. При цьому українська сторона не отримувала від італійських правоохоронців клопотань про міжнародну правову допомогу у справі про вбивство Роккеллі. Генеральна прокуратура також не отримувала запитів від італійської сторони на проведення слідчих дій на території України.

Генеральне консульство України в Мілані звернулося до суду м. Павіа з клопотанням про надання інформації про підстави та обставини. МВС України висловлювало стурбованість затриманням і арештом в Італії Марківа, який поїхав в Італію під час планової відпустки.

Суд в Італії наступного тижня обере Марківу запобіжний захід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram