ГоловнаПолітика

Ініціатива "Трьох морів" покликана створити пояс безпеки на підступах до Росії, - Лубківський

"Без України цей проект є неповноцінним".

Ініціатива "Трьох морів" покликана створити пояс безпеки на підступах до Росії, - Лубківський

Ініціативу "Трьох морів" треба розглядати як створення поясу безпеки на безпосередніх підступах до агресивної Росії, своєрідний "санітарний кордон". Тому українська влада повинна прагнути до присутності в цьому об'єднанні, вважає координатор руху "Справедливість", колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський.

"Участь президента США Трампа в саміті країн Міжмор'я забезпечить платформу для демонстрації сильних зв'язків з Європою. Очевидно, що за цим коментарем Білого дому стоїть не тільки усвідомлення строкатості та неоднорідності ЄС. Це означає, що США не відмежовуються від європейських справ і намагаються зміцнити співпрацю з Європою для протидії російській агресії і... китайському економічному впливу.

Візит Трампа в Польщу та його участь у саміті лідерів ініціативи "Трьох морів" слід розглядати і як підтримку численного американського військового контингенту, який розташовується на територіях країн-учасниць ініціативи (в Польщі йдеться майже про 5000 військовослужбовців)", - зазначив Лубківський.

У саміті взяли участь Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Румунія, Болгарія та Австрія. Україні в списку немає.

"Переконаний, Україна в особі президента має бути присутня і на зустрічі в Варшаві, і серед учасників ініціативи "Трьох морів". Очевидні також усі енергетичні та інфраструктурно-комунікаційні переваги, важливість інтеграції українському, українського малого та середнього бізнесу в європейське життя. Без України цей проект є неповноцінним", - зазначив Лубківський.

З огляду на агресію з боку Російської Федерації, українська влада повинна прагнути до присутності в усіх європейських і євроатлантичної інтеграції, враховуючи і "пояс безпеки" "Трьох морів". "Справа - за українським керівництвом і дипломатією", - зазначив Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram