ГоловнаПолітика

Гройсман виступив за нову програму співпраці з МВФ

Прем'єр також зазначив, що Україна повинна виконувати зобов'язання і бути прогнозованою.

Гройсман виступив за нову програму співпраці з МВФ
Фото: 24tv.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що досягти максимально ефективної взаємодії з Міжнародним валютним фондом можна завдяки новій програмі співробітництва.

Про це він заявив під час інвестиційної конференції Dragon Capital у Лондоні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ви в мене запитаєте як прем'єр-міністра, чи хотів би я почати нову програму і вести діалог щодо нової програми? Так, хотів би і вважав би це правильним для того, щоб максимально ефективно створити план дій для нашої роботи", - сказав прем'єр.

При цьому він підкреслив, що Україна має виконувати взяті на себе зобов'язання і бути прогнозованою.

Нагадаємо, в березні 2015 році МВФ відкрив для України чотирирічну програму EFF із загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $16,75 млрд за поточним курсом) з першим траншем $5 млрд. Спочатку передбачався щоквартальний перегляд програми і виділення у 2015 році ще трьох траншів по SDR1

,18 млрд (близько $1,6 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($0,6 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Гройсманом у квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Згідно з новим графіком, до кінця 2017 року заплановані три перегляди: четвертий - в середині травня, п'ятий - в середині серпня, шостий - у середині листопада. У разі успішного виконання владою встановлених програмою вимог Україна за підсумками четвертого перегляду може залучити $1,907 млрд, за підсумками п'ятого - $1,28 млрд, за підсумками шостого - $1,28 млрд. Сукупно близько $4,46 млрд.

У 2018 році плануються інші чотири перегляди, за підсумками яких Україна може залучити близько $955 млн. Загалом близько $3,82 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram