ГоловнаПолітика

«Острів вкрали, а він не помітив»: як комітет вирішував долю імунітету Довгого

У вівторок, 4 червня, регламентний комітет Верховної Ради заслухав питання про зняття недоторканності з народного депутата від групи «Воля народу» Олеся Довгого. Члени комітету визнали постанову ГПУ необґрунтованою та скинули відповідальність за подальшу долю депутатського імунітету на спікера ВР Андрія Парубія.

Земля і дерибан

Звинувачення Генеральної прокуратури та САП щодо нардепа Олеся Довгого стосуються подій майже 10-річної давності. У 2007 році Олесь Довгий був членом «молодої команди» одіозного мера Києва Леоніда Черновецького і займав посаду секретаря Київської міської ради. Того ж року 1 жовтня на засіданні Київради депутати проголосували за скорочення площі заказника «Жуків острів» з 1630 га до 196 га, тим самим, передавши землю заповідника (статус якого «Жуків острів» має з 2005 року) під забудову. Хоча пізніше частину землі вдалось повернути державі, завдані таким рішенням збитки, за даними Державної інспекції сільського господарства становлять 81 726 691 грн.

Фото: Lb.ua

Безпосередня вина Довгого за версією ГПУ полягає у порушенні ним регламенту на засіданні 1 жовтня, через що ухвалення неправомірного рішення стало можливим. Питання щодо відчуження майна було внесено у сесійний зал «з голосу» особою, яку про це попросив Довгий, стверджують правоохоронці. В ГПУ також кажуть, що депутати Київради не мали змоги ознайомитись з документами, які стосувались голосування – всі матеріали були роздані безпосередньо в залі. Окрім цього, на засідання начебто не пропускали представників опозиційних фракцій.

Слідство вважає, що Довгий розумів усю неправомірність тодішнього голосування та, діючи за змовою з іншими особами (у тому числі й службовцями Головного управління земельних ресурсів Києва), спеціально сприяв винесенню незаконного рішення. До того ж під рішенням про передачу землі заповідника у приватну власність, тодішній секретар поставив свій підпис. Тому, ГПУ підозрює Довгого у тому, що той скористався службовим становищем для винесення завідомо неправомірного рішення, яке завдало державі фінансові збитки.

Окрім Довгого у справі фігурують: начальник відділу землевпорядкування Голосіївського району Головного управління земельних ресурсів КМДА Найдьонов О.В, заступник голови КМДА – начальник Головного управління земельних ресурсів КМДА Муховиков А.М., начальник юридичного управління Головного управління земельних ресурсів Гуйт Н.І. та голова правління ОКЖК «Технолог» Селецька Т.Ю.

«Золоті яйця»

Засідання регламентного комітету почалось о 10 ранку у вівторок. На зустріч з членами комітету уже традиційно прибули генпрокурор Юрій Луценко та голова САП Назар Холодницький.

Депутат Олесь Довгий також прийшов не сам – з власним адвокатом Петром Бойком, який до речі, нещодавно захищав на суді екс-депутата Миколу Мартиненка. Довгий поводив себе на засіданні комітету так само демонстративно упевнено, як свого часу Мартиненко у суді.

По прибутті депутат одразу ж гучно заявив – зняття недоторканності він не боїться.

«Як відповідальний і послідовний політик я звертаюся до колег по парламенту з проханням підтримати зняття з мене депутатської недоторканності, незважаючи на очевидний особистий мотив і застосування вибіркового правосуддя. Зняття недоторканності – це єдиний шлях до того, щоб довести свою правоту в суді, поставити крапку в цій справі раз і назавжди», – заявив Олесь Довгий.

Всі звинувачення ГПУ Довгий відкидає. Каже: регламент міської ради не є законом, відповідно порушення регламенту не є порушенням законодавства. Та й те злощасне голосування було 10 років тому, навіщо назад оглядатись? Подання ГПУ, депутат вважає не чим іншим, як особистою помстою Юрія Луценка.

Фото: Макс Требухов

«За нашими давніми стосунками з Юрієм Віталійовичем, думаю, спостерігала вся країна і розуміє, що безумовно в даному випадку є особистий контекст. Особисте Юрія Віталійовича до мене лежить в двох площинах. Перше – це його образа за програш, який він не може пережити у 2008 році, коли добившись перевиборів, він очолив «Нашу Україну», яка мала 10% рейтингу, а за два місяці, будучи головою МВС, він довів її до 2%, – заявив Довгий. – Друге – ближче лежить у його стосунках з Леонідом Чернівецьким, який на всім відомому, нажаль, засіданні РНБО... як то кажуть дав Луценку по яйцям, ми всі це бачили і всі це знають. І Луценко прямо каже: «Це яйця золоті». І він хоче добратись до Черновецького, але не може. А третій особистий мотив Юрія Віталійовича прагматичний – він заключається у тому, що Юрій Віталійович не тільки прокурор, він політик і тонко відчуваючи настрої суспільства, яке сьогодні прямим текстом не підтримує, якщо не сказати ненавидить всіх депутатів і владу в цілому, старається внести максимальну кількість персонажів, які негативно сприймаються суспільством, щоб побудувати на цьому свій імідж, і зазначена серія подань є початком його передвиборчої кампанії».

Щонайменше в одному твердженні свого спічу Довгий збрехав: його давній патрон і партнер Леонід Черновецький не бив Юрія Луценка в пах, навпаки – звинувачував чинного генпрокурора у такому негідному учинку.

Конфлікт стався 18 січня 2008 року на засіданні РНБО і спалахнув через звинувачення мера Києва у дерибані столичних земель. Далі за версією Черновецького, Луценко «…вискочив з натовпу і вдарив мене двічі. В місця, якими чоловіки зазвичай гордяться, і кулаком в обличчя». Луценко натомість стверджує, що «покликав Черновецького і сказав йому, що він брехун і просто падлюка… Після цього пан Черновецький, як він веде себе все життя, підступно вдарив ногою мене по коліну, яке болить з часів Майдану. У відповідь я дав ляпаса Черновецькому. Це бачили всі губернатори. Відкритою долонею я дав чоловічого ляпаса!».

Фото: www.segodnya.ua

До слова, Олесь Довгий у період роботи у Київраді і сам не раз страждав від рукоприкладства депутатів…

«Комітет абсурду»

Щоб зрушити досудове слідство щодо земельної справи з місця, та встановити в інтересах яких третіх осіб діяв Довгий, необхідно зняти з нього недоторканність, інакше провести необхідні слідчі дії для розкриття злочину не вдасться, стверджує Назар Холодницький.

Втім, для членів регламентного комітету така мотивація виявилася неочевидною. Хоча саме засідання по імунітету Довгого відбулося спокійніше, ніж вчорашнє, де розглядалось питання недоторканості «фронтовика» Євгена Дейдея. В усякому разі в.о. регламентного комітету Павло Пинзеник і Юрій Луценко спілкувались вже без крику. Депутат пояснив, вчора генеральний прокурор розсердився, бо не правильно трактував голосування комітету, сьогодні все вияснили, тому налаштовані на серйозну розмову – ніяких «посилань до спонсорів».

Фото: Макс Требухов

Але в підсумку серйозної розмови так і не вийшло. Довгий близько чотирьох годин дорікав Луценку, що той намагається перекинути на нього відповідальність за колективні дії депутатів Київради. Та й взагалі, мовляв, регламент порушують мало не на кожному засіданні Верховної Ради, куди ж дивиться прокуратура?

Депутат від «Радикальної партії» Олег Купрієнко, підтакуючи колезі, взагалі висловив побоювання, що після подання на Довгого, місцеві секретарі, через страх бути притягнутими до кримінальної відповідальності за свої підписи, почнуть масово звільнятись.

– Якщо ми діємо від абсурду, то ні, головуючий не мав знати, що гектари землі «розпилили», він просто цього не помітив! Острів вкрали, а він не помітив! Пирогово відрізали, а він не помітив! Він не жив в Києві, він «марсіанін» – з космосу прийшов, – вибухнув у відповідь Луценко.

– Секретар перш за все має знати законодавство і дотримуватись його, – пояснив, трохи охолонувши.

Посередині засідання у кабінет через натовп журналістів пробралася нардеп Наталя Новак, яка була депутатом Київради і свідком голосування у 2007-му.

Фото: Макс Требухов

«У залі не було кворуму, але ви продовжували проводити сесію, коли інші фракції, які брали участь в цьому «дерибані», голосували за всі ці рішення… Це була операція «бліцкриг», спеціально змінювали порядок денний, плутали номери питань, коли в залі не розуміли про що йде мова і швидко натискали кнопки, – дорікнула вона Довгому. – Київрадою ходили чутки, що кожна фракція, яка приймала участь у голосуванні начебто отримала по 2 млн доларів».

«А чому не Попов, не Іванов, не Лещенко, чому Дейдей, Довгий? За моїми даними, у вас близько 50 схожих матеріалів по статті незаконного збагачення», – запитав у Луценка в.о. голови комітету Павло Пинзеник.

«Так-так, а от у Сєверодонецьку, ви знаєте, який дерибан у Сєверодонецьку і прокуратура не реагує!», – усе засідання повторює соратник Довгого по групі «Воля народу» Сергій Шахов.

На подібні дорікання Луценко нервово відказує: «Хочете боротись з незаконними забудовниками? Так починайте сьогодні!».

«Найбільш резонансний злочин Київради»

Загалом, депутати перспективу справи Довгого оцінюють скептично. Депутати фракцій «Народного фронту», «Батьківщини» та «БПП», з якими поспілкувався кореспондент LB.ua , кажуть, що за зняття недоторканності з Довгого у парламенті ймовірно таки назбираються голоси, але справа навряд чи матиме перспективи, адже до закінчення строку давності залишилось занадто мало часу.

« За цією статтею строк давності 10 років. Дія вчинена 1 жовтня 2007 року. У нас залишилось три місяці до того, як спливе термін притягнення. Тобто, навіть якщо зараз буде знята недоторканність, 1 жовтня справа буде закрита за строками давності. Питання, нащо цей город городити, коли 99,9%, що справа до вироку суду немає ніяких перспектив?», – зазначив у ході засідання комітету депутат Купрієнко.

«По-перше, треба було раніше обирати принципового прокурора, щоб він почав це провадження хоча б в 2014, а не в 2016, По-друге, на цей момент, термін давності не вичерпано. Ми вбачаємо склад злочину і діємо згідно законодавства. Якщо навіть суд на якомусь моменті закриє це за строком давності, це буде нереабілітуюча підстава. І з моєї точки зору, це також оцінка того, що відбувалось у стінах Київської міськради», – переконаний натомість Юрій Луценко.

Фото: Макс Требухов

Депутат від фракції «Батьківщина» Ігор Луценко, у минулому – журналіст і активіст, що боровся з незаконними забудовами Києва, переконаний: навіть якщо справа не дійде до суду, сам прецедент служитиме уроком для інших забудовників.

«ГПУ взялася за найбільш резонансний злочин складу Київради. 1700 гектарів крадіжки – такого, здається, не було ні до, ні після. Безпрецедентний масштаб є? Є! То в чому вибірковість? Є і склад злочину. Чотири засновники повторювалися в 11 статутах кооперативів, на користь яких виділялася земля. Оскільки статути цих юросіб є частиною проектів землеустрою, їх Довгий не біг не бачити. Це є прямий доказ дій в інтересах цих 4-х осіб, які безкоштовно отримали сотні заповідних гектарів... Сам прецедент буде гарним уроком для усіх майбутніх земельних махінаторів. Якщо зараз Довгого може порятувати строк давності, то у інших випадках у прокуратури рейки вже будуть накатані, в т.ч. позиції судів, і відплата зможе прийти набагато швидше», – упевнений Ігор Луценко.

Генпрокурор Юрій Луценко не виключає, що у під час досудового слідства можуть бути здобуті докази, які дозволять перекваліфікувати статтю щодо Довгого на іншу, у якої строк давності довший. Тільки для цього, знову ж таки, потрібно зняти недоторканість.

Фото: Макс Требухов

Втім, регламентний комітет вирішив, що подання ГПУ містить суттєві недоліки в частині обґрунтування зловживання народним депутатом Довгим владними повноваженнями на посаді секретаря Київської міської ради, а також в частині умислу щодо зловживання владними повноваженнями в інтересах третіх осіб і відправив його на розгляд голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram