ГоловнаПолітика

НАБУ і САП виклали докази щодо Дейдея

Слідство вважає, що депутат живе не відповідно до статків.

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура заявили, що категорично не згодні з думкою регламентного комітету Верховної Ради щодо подання на нардепа Євгена Дейдея. Депутати назвали цей документ недостатньо обґрунтованим і таким, що не містить конкретних фактів. Але НАБУ і САП вважають, що це не так.

Про це йдеться в спільній заяві двох відомств.

Розслідування щодо доходів Дейдея було розпочато в листопаді 2016 року. Під час слідства було встановлено, що депутат у 2015-2016 роках придбав квартиру і два автомобілі Audi Q7 на загальну суму 6,134 млн гривень. Це більш ніж учетверо перевищує сукупний дохід сім'ї Дейдея за 2007-2016 роки.

У деклараціях Дейдея зазначено, що його дружина взяла позику в бізнесмена Ігоря Лінчевського на суму 3,5 млн гривень, що могло б частково пояснити спосіб життя і статок депутата.

Але під час допиту як свідка Лінчевський не зміг дати чітких відповідей на запитання, де, коли і за яких обставин передавав гроші дружині Дейдея або йому самому. Бізнесмен також сказав, що письмової угоди між ним і позичальником не було, хоча йдеться про 3,5 мільйона гривень. Прослуховування розмов Лінчевського допомогло встановити, що він радився з іншими особами, як відповідати детективам НАБУ. Тому слідство вважає, що ніякого договору не було і ніяких грошей Лінчевський сім'ї Дейдея не давав.

Навіть якщо припустити, що позика була, її сума все одно повністю не покриває всіх витрат подружжя Дейдеїв. Легальних доходів, що дозволяють придбати квартиру вартістю 2,89 млн гривень і двох автомобілів по півтора мільйони кожен, у них не було.

Враховуючи резонанс, НАБУ і САП вирішили оприлюднити матеріали, які були продемонстровані на засіданні регламентного комітету. Це фрагменти допиту Лінчевського і аудіозаписи деяких телефонних розмов, які підтверджують, що позика могла бути вказана Дейдеєм з метою легалізації джерел походження коштів і надання вигляду законності фактам придбання дорогого майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram